DİSK ve KESK1 Mayıs'ta işçilere yönelik polis saldırısını İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi gündemine taşıyor. Yaşanan vahşeti bir klasörde toplayan sendikalar, bu başvurunun 2009 1 Mayıs'ı için önlem olmasını diliyor...

İstanbul DİSK binasında bir araya gelen DİSK I Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel I Başkanı Sami Evren, Avukat Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, avukat Arzu Becerik, ı Mayıs 2008"de işçilere ve emekçilere yönelik yapılan saldırıları içeren 39 sayfadan ve 35 kalem ekten oluşan klasörü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi"ne sunacaklarını açıkladı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, i Mayıs 2009"da aynı saldırılarla karşılaşmamak ve önlem almak için AHİM"e başvurma gereği duyduklarını söyledi.

SK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs 2008"de yaşanan saldırılara ilişkin elde edilen dökümleri ve verileri büyük bir titizlikle topladıklarını ve 39 sayfadan oluşan bir klasör haline getirdiklerini belirterek, klasörü AİHM"e sunacaklarını belirtti.

2009 1 MAYIS"I İÇİN ÖNLEM

Çelebi, önümüzdeki 1 Mayıs"ta herhangi bir olumsuz tutumla karşılaşmamak ve coşkuyla geçen bir 1 Mayıs kutlaması için acil olarak AİHM"e başvurma gereği duyduklarını belirterek, DİSK ve KESK olarak önlem almak istediklerini kaydetti.

1 Mayıs günü tam anlamıyla bir vahşetin yaşandığını kaydeden Çelebi, işçilerin 1 Mayıs"ı Tak-sim"de coşku ve heyecanla kutlamak istediklerini ancak hükümet, valilik ve polis tarafından kutlamanın engellendiğini söyleyerek, gerginliğin Başbakan Erdoğan"ın "Ayakların baş olduğu yerde kıyamet kopar" sözüyle başladığını belirtti.

İstanbul Valisi Muammer Güler ve diğer iktidar yanlıları tarafından ise gerginliğin tırmandırıldığını belirten Çelebi, Vali Güler"in her 1 Mayıs sonrası kendileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ancak her seferinde beraat ettiklerini kaydetti.

AKP İLE HESAPLAŞACAĞIZ

KESK Genel Başkanı Sami Evren ise, Mussolini ve Hit-ler döneminde dahi 1 Mayıs"ların kudandığını belirterek, Türkiye"de hala statükocu zihniyetin devam etmesinin anlaşılır olmadığını söyledi. "AKP iyi ki kapatılmadı" diyen Sami Evren, AKP"nin işçilere ve emekçilere hesap vermeden görevinden ayrılmamasını olumlu karşıladıklarını belirterek, "AİHM"in vereceği karar ne olursa olsun AKP ile hesaplaşacağız" dedi.

1 Mayıs"ın sadece miting izni alınarak kutlanılan bir gün olmadığını belirten Evren, 1 Mayıs"ın işçi sınıfı açısından miting olarak değil mücadele günü olarak görüldüğünü söyledi. İşçilerin sorunlarını alanlara taşıyarak hükümete gerekli mesajı verdiklerini belirten Evren, "Başbakan"ın 1 Mayıs"ta yaşanılanlara ilişkin dilediği özrü, 1 Mayıs 2009"un işçilere tatil olmadığı ve Taksim"in işçi sınıfına teslim edil-medeği sürece kabul etmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

"1 MAYIS KOLEKTİF BİR HAKTIR"

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da, 1 Mayıs"ın kutlanması için demokrasiye gerek olmadığını belirterek, demokrasiyle yönetilmeyen ülkelerde de 1 Mayıs"ın kutlandığının altını çizdi. 1 Mayıs günü yaşananların HM"in düşünce ve ifade ile toplantı ve yürüyüş yapma özgürlüğüne aykırı olduğunu söyleyen Kaboğlu, iç hukuk yollarının tükenmesi sonucu AİHM"e başvurduklarını belirtti. Kaboğlu, öncelikli hedeflerinin tazminat talebi olmadığını, esas hedeflerinin yapılan haksızlığın tescil edilmesi ve Türkiye"de 1 Mayıs"ın kollektif bir hak olarak kutlanmasının yolunu açmak olduğunu kaydetti.
ELÇİN YILDIRAL - VALERİ BOĞOSYAN