Yurdun dört bir yanında yüz binlerce işçi ve emekçi, 1 Mayıs’ta alanlara çıktı, taleplerini haykırdı. Bu yılki kutlamaların gündeminde kıdem tazminatı hakkına yönelik saldırılar ile ekonomik kriz vardı. Alanları dolduran işçi ve emekçiler hükümete “Kıdem tazminatımıza dokunma” diye seslendi, krizin faturasını ödemeyeceklerini duyurdu. Kutlamalarda geçen yıllara göre katılımda artış olduğu dikkat çekerken, farklı işkollarından işçiler […]

1 Mayıs meydanlarından hükümete uyarı: Kıdem tazminatıma dokunma!

Yurdun dört bir yanında yüz binlerce işçi ve emekçi, 1 Mayıs’ta alanlara çıktı, taleplerini haykırdı. Bu yılki kutlamaların gündeminde kıdem tazminatı hakkına yönelik saldırılar ile ekonomik kriz vardı. Alanları dolduran işçi ve emekçiler hükümete “Kıdem tazminatımıza dokunma” diye seslendi, krizin faturasını ödemeyeceklerini duyurdu.

Kutlamalarda geçen yıllara göre katılımda artış olduğu dikkat çekerken, farklı işkollarından işçiler ve emekçiler taleplerini dile getirdi. Kıdem tazminatına dokunulmamasının yanı sıra grev ve örgütlenme hakkı önündeki engellerin kaldırılması, işten atmaların yasaklanması, kriz ve enflasyon nedeniyle yaşanan hak kayıplarının telafi edilmesi, güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmesi, iş cinayetlerinin önlenmesi dile getirilen talepler arasındaydı. Kamuda taşerondan kadroya geçirilen işçiler ile kadro düzenlemesinin dışında bırakılan işçiler de ‘gerçek kadro’ talebiyle alanlarda yerini aldı.

Kutlamaların bir diğer gündemi ise zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi oldu. İşçi ve emekçiler, “Zorla tasarruf olmaz” diyerek zorunlu BES’in iptalini istedi. Emeklilikte Yaşa Takılanların da mitinglere katılarak emeklilik hakkını talep etmesi dikkat çekti.

***

Kıdemi değil taşeronu kaldır

Manisa’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Sultan Camisi’nin önünde toplanarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen yaklaşık 750 emekçi, “Sendika haktır engellenemez”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz”, “Kıdemi değil taşeronu kaldır” pankartları taşıdı. Meydanda yapılan açıklamanın ardından işçiler harmandalı oynadı, halaylar çekti.