1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı için yapılan başvuru İstanbul Valiliği tarafından reddedildi. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Taksim’de kutlamak için İstanbul Valiliği’ne başvuruda bulunmuştu. ‘KARARDAN GERİ DÖNÜN’ Yasak […]

1 Mayıs’ta Taksim yasak

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı için yapılan başvuru İstanbul Valiliği tarafından reddedildi. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Taksim’de kutlamak için İstanbul Valiliği’ne başvuruda bulunmuştu.

‘KARARDAN GERİ DÖNÜN’

Yasak kararına emek güçlerinden tepki gelirken, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Taksim’in 1 Mayıs’a kapatılmasıyla ilgili BirGün’e açıklamalarda bulundu. Koramaz, “Daha birkaç gün önce ‘protesto hakkı anayasal güvence altındadır’ diye açıklama yapanların bugün meydanları emekçilere kapatması, iktidarın yaşadığı çelişkiyi göstermektedir” dedi.

Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs’la özdeşleştiğini vurgulayan Koramaz, şu açıklamayı yaptı: “Emekçiler kendi bayramlarını kentin en göz önündeki meydanında kutlamak istiyorlar. Bu istek aynı zamanda 1977 yılındaki o meydanda kaybettiklerimize karşı tarihsel bir sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Biliyorsunuz 1 Mayıs resmi olarak Emek ve Dayanışma Günü olarak tatil ilan edildikten sonra 2010, 2011 ve 2012 yıllarında görkemli bir biçimde Taksim’de kutlandı ve hiçbir olumsuzluk yaşanmadı.”

Taksim yasağının ikna edici hiçbir gerekçesinin olmadığını söyleyen söyleyen Koramaz, “Zaten bu yasağın hukuksuz olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da tescillenmişti ve örgütlenme ve eylem hakkımızı ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti tazminat cezasına çarptırılmıştı. İstanbul Valiliğini ve İç İşleri Bakanlığını bu yanlış karardan derhal dönmeye çağırıyorum” dedi.

1 MAYIS’TA MEYDANLARA

Ankara’da dün DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin ortak yaptığı basın açıklamasında, kıdem tazminatının gaspına, işsizlik sigortasının yağmalanmasına ve zorunlu BES dayatmasına karşı 1 Mayıs’ta buluşma çağrısı yapıldı. “Çalışırken ölmemek için, açlık ve yoksulluk sınırının altında ücretlere, taşeron köleliğine, güvencesizliğe mahkûm olmamak için 1 Mayıs meydanlarında buluşuyoruz” denilen açıklamada, Ankara’daki kitle örgütlerinin Tandoğan Meydanı’nda olacağı ilan edildi.

ANTALYA’DA EYLEM

Antalya’da dün yapılan eylemde 1 Mayıs’ta İskele Meydanı’nda buluşması çağrısı yapıldı. DİSK, Türk-İş, KESK, Birleşik Kamu-İş, TMMOB ve TTB’nin katılımıyla düzenlenen basın açıklamasında “Güvencesizliğe, işsizliğe, yoksulluğa, gericiliğe karşı 1 Mayıs’a” denildi.

***

İzmir’de çoşku şimdiden başladı

Birleşik Haziran Hareketi İzmir Meclisleri, kentin ilçeleri olan Karabağlar, Buca, Bornova, Konak, Karşıyaka, Çiğli, Bayraklı ve Gaziemir’in yanı sıra İzmir’in dört bir yanında, 1 Mayıs bildirileri dağıttı. Sokak sokak gezen Hazirancılar, bir yandan bildiri dağıtırken, diğer yandan da yurttaşlara Gündoğdu Meydanı’ndaki 1 Mayıs mitingine çağrıda bulundu.

İzmir’de 1 Mayısmitingi her yıl olduğu gibi bu yıl da Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenecek. Kitle örgütleri bu yıl “Krize, İşsizliğe, Güvencesizliğe Son. İş, Adalet, Özgürlük ve Demokrasi için Gündoğdu Meydanı’nda buluşalım” şiarıyla bir araya gelecek.