Gazetemizin eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Çeşmecioğlu’nu kaybetmemizin 10’uncu yıldönümü. Çeşmecioğlu’nu yol arkadaşları “Bize bıraktığın mücadelenle her zaman hafızamızdasın” sözleriyle anıyor.

10 yıl geçti, daima hafızalarımızda

Dilan ESEN

BirGün’ün eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Çeşmecioğlu’nun, ölümünün 10’uncu yıldönümü. 17 Haziran 2011’de geçirdiği beyin kanamasının ardından henüz 51 yaşındayken hayata veda etti. Yeri doldurulmaz bir yoldaş, arkadaş, dost olan Çeşmecioğlu kısa yaşamına çok şey sığdırdı.

Çeşmecioğlu’nun yol arkadaşı ve BirGün Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, tanışma hikâyelerini şöyle anlattı: “BirGün’ün duvarındaki fotoğrafını her gördüğümde aklıma birlikte yaşadığımız günler geliyor. 92 yılında Cağaloğlu’nda bulunan Demokrat dergisinin teknik işlerini yapan şirketi Pano Bassan’da tanışmıştık. Cezaevinden çıkınca dışarıda karşılaştığım en güven veren yoldaşlarımdan birisiydi. Devrimci Yol geleneği içinde bir dönüm noktası olan ‘tartışma sürecinde’ birlikte çalıştık. Türkiye’nin birçok ilinde yeni politik döneme ilişkin tartışmalara katıldık, mahalle çalışmalarında birlikte yer aldık. Sonra BirGün gazetesindeki ortak mesaimiz... Ne çok şey sığdırdı bu kısacık yaşamına.”

SIRAYI BOZDUN VE ÇOK ERKEN VEDA ETTİN

Günlük gazete çıkarmanın Çeşmecioğlu’nun en büyük hayali olduğunu söyleyen Aydın, “BirGün projesinin ortaya çıkması belki de en çok onu heyecanlandırmıştı. Birçok insanın ‘Olmaz, yürümez ve batar’ dediği bir ortamda tereddütsüz kurucu kadro içinde yerini almıştı” dedi.

“80’li yıllarda çıkan ve bizler için hep gurur kaynağı olan Demokrat gazetesini yeniden çıkarmak gerektiğini söylerdi” diyen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Demokrat olmadı BirGün oldu. İbrahim Çeşmecioğlu gerek BirGün gazetesinde gerekse devrimci mücadelemizde her yönüyle yaşayan bir çınar. O hem bir gazeteci hem bir yönetici hem de iyi arkadaş, dost ve devrimciydi. Erken gittin, sırayı bozdun. İnsan sevdiklerini kaybedince biraz daha büyür. Çıkar gider ve hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını da bilir. Geride bizlere sayısız hatıra bıraktın. Bu eşsiz hatıraları onunla yaşama fırsatı elde etmiş biz BirGün çalışanları onu hiçbir zaman unutmayacağız.”

10-yil-gecti-daima-hafizalarimizda-888582-1.

***

BirGün gazetesine büyük emekler verdi

1 Mayıs 1960 yılında Eskişehir’de doğan İbrahim Çeşmecioğlu, ilk, orta ve lise eğitimini aynı kentte tamamladı. Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Kimya Bölümü’nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda bir süre eğitim gördü. Çeşmecioğlu, 1980 yılında Eskişehir Devrimci Yol Davası’ndan yargılandı ve 2 yıl tutuklu kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra Ankara’da Barış, Ulus ve Günaydın gazetelerinde çalıştı. 1986 yılında İstanbul’a yerleşen İbrahim Çeşmecioğlu, Demokrat Dergisi, İşçilerin Sesi Dergisi, Sabah ve Milliyet Dergi gruplarında görev yaptı. 2004 yılından hayatını kaybettiği tarihe kadar BirGün’de Yazı İşleri Müdürü ve Sorumlu Müdür olarak görev aldı. Kurucuları arasında yer aldığı Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nde (ÖDP) Parti Meclisi ve İstanbul İl Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Çeşmecioğlu son olarak ÖDP Beyoğlu İlçe Başkanlığı görevini yürütüyordu.