125 yıldır hayatımızdaki ses

HABER MERKEZİ

EN ücra köylerde, unutulmuş dağ başlarında kimi zaman duyulan tek ses oldu. Arkası Yarın’lar, Radyo Tiyatroları, radyo sanatçıları ile büyüdü kuşaklar. Sadece sesler, efektlerle “gördüğümüz” bir dünya. Kimi zaman savaş cephesinden en acı haberleri verdi, kimi zaman barışın geldiğini. Kentlerde mahalle yaşamının sürdüğü yıllarda bir evden diğer eve yayılan vazgeçilmez ses oldu. Hafta sonları Halit Kıvanç’ın sesinden tribündeymiş gibi dinlendi radyolar. Bir de istek şarkıları vardı, heyecanla beklenen. Askerdeki evlada, uzaktaki sevgiliye, arkadaşa dosta hediye.

Bugün artık bir başka dönem ve zaman. Evin baş köşesine konulan radyolar artık ceplere sığıyor. Hayatımızdan hiç çıkmayan radyolar için UNESCO 13 Şubat’ı Dünya Radyo Günü olarak ilan etti. 10 yıldır kutlanıyor. Bu yıl belirlenen tema Radyo, ‘Yeni dünya, yeni radyo’.

Radyolar özellikle dünya savaşları sırasında milyonlarca kişiye haber alma imkânı sağladı.

Geçmişte insanların hep bir arada dinlediği radyo, bugün teknolojideki gelişmelerle herkes tarafından ve her yerde erişilebilir çok platformlu iletişim aracı haline geldi. İnternet radyosu, podcast, akıllı telefon ve yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla radyo insanların davranışlarına ve yaşam tarzlarına adapte oldu.

***

İmamoğlu, radyocularla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Dünya Radyocular Günü’nde radyocularla bir araya geldi. Radyocuların gününü kutlayan İmamoğlu, konuklarından mesleki sıkıntılarını dinledi. Öte yandan Dünya Radyo Günü ve Sevgililer Günü İstanbul Sarıyer’de 8 farklı radyo kanalından yapılan yayınlarla kutlandı. Radyoculara plaket veren Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Sevgi, sadece insana hissedilen bir duygu değildir. Biz bu düşüncelerle Sevgililer Günü değil, Sevgi Günü’nü kutluyoruz. Sevginin sınırı yoktur” dedi.

***

Cep telefonundan dinleniyor

RTÜK’ÜN Radyo Dinleme Eğilimleri Araştırmasına göre radyoya ilişkin bazı veriler şöyle sıralanıyor;

Ev ya da iş yerinde radyosu olanlar:

15-24 yaş: Yüzde 38,4

25-34 yaş: Yüzde 40,4

35-44 yaş: Yüzde 40,7

45-54 yaş: Yüzde 43,1

55 ve üzeri: Yüzde 34,6

Radyo yayınları nereden dinleniyor?

Cep telefonundan: Yüzde 54

Televizyondan: Yüzde 43,2

Radyodan: Yüzde 28,9

Araç radyosundan: Yüzde 23,5

Bilgisayar ve tabletten: Yüzde 13,2

Türkiye’deki radyo sayısı: 933

Türkiye’de ilk radyo yayını: 6 Mayıs 1927