Şırnak Cizre’de 137 kişinin bodrum katlarında yaşamını yitirmesine ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvurunun kabul edilmesi üzerine açılan davanın duruşması görüldü. AİHM başvuruyu kabul edilemez bulduğunu duyurdu.  Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2015-16 yılları arasında uygulanan ve 137 kişinin bodrum katlarında yaşamını yitirdiği sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan insan hakkı ihlallerine dair Avrupa İnsan Hakları […]

137 kişi yaşamını yitirmişti: AİHM, Cizre başvurusunu ‘kabul edilemez’ buldu

Şırnak Cizre’de 137 kişinin bodrum katlarında yaşamını yitirmesine ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvurunun kabul edilmesi üzerine açılan davanın duruşması görüldü. AİHM başvuruyu kabul edilemez bulduğunu duyurdu. 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2015-16 yılları arasında uygulanan ve 137 kişinin bodrum katlarında yaşamını yitirdiği sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan insan hakkı ihlallerine dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvurunun kabul edilmesi üzerine açılan davanın kabul edilebilirlik duruşması görüldü. 

Avukat Ramazan Demir, AİHM’in başvuruyu kabul edilemez bulduğunu duyurdu. 

AVUKATLARDAN AÇIKLAMA: AYM KARAR VERMEZSE YENİDEN BAŞVURU YAPILABİLECEK

AİHM’ye konuyla ilgili başvuru yapan avukatlar, karara ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında açılan ateş sonucu yaralanan, ambulans geçişine izin verilmediği için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) alınan geçici tedbir kararı yerine getirilmeyen ve hayatım kaybeden Orhan Tunç’un yakınları tarafından yapılan başvurularda AİHM, 7 Şubat 2019 tarihli basın duyurusuyla, başvuruyu iç hukuk yolları tüketilmediği için kabul edilemez bulduğunu açıkladı. AİHM, başvuru sırasında, 13 Kasım 2017 tarihinde Strazburg’da görülen duruşmada ve sonrasında ileri sürülen argümanların ciddiyetinin farkında olduğunu fakat Orhan Tunç’un yaşam hakkının ihlaline ilişkin halihazırda Anayasa Mahkemesi önünde bekleyen iki ayrı başvurusu olduğunu belirterek, öncelikle Anayasa Mahkemesi’nin karar vermesi gerektiğini söyledi. Bu ağır hak ihlallerinin cezasız kalmaması için umudumuz ve başvuru yolları tükenmiş değil. AİHM’nin de kararında vurguladığı üzere, 2016 ve 2017 yıllarından bu yana Anayasa Mahkemesi önünde bekleyen başvurular hakkında Anayasa Mahkemesi bir süre daha karar açıklamaz ya da Anayasa Mahkemesi, AİHM’nin yerleşik içtihatlarına aykırı şekilde karar verirse yeniden AİHM’ye başvurmak mümkün olacak.”