Her aşamasıyla eleştirilen Darbe Komisyonu nihai raporunun akıbetini soran CHP’li Emre, “Tüm girişimlerimize karşın ortaya çıkmayan rapor, İçişleri Bakanı’nın elinde kürsüde gösterildi. Bu rapor hangi rapor, Soylu buna nasıl ulaştı” diye sordu

‘15 Temmuz raporu  bir yıldır nerede?’

15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu nihai raporunun, komisyon çalışmalarının üstünden bir yıl geçmesine rağmen yayımlanmaması üzerine CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Darbe Komisyonu üyesi Emre, “Komisyon çalışmaları tamamlanalı tam bir yıl olmasına rağmen, komisyon raporu hâlâ basılmamış, basılmışsa bile bize dağıtılmamıştır. Komisyonun çalışmaya başladığı ilk günden beri işi yokuşa süren iktidar partisi, meclis teamüllerini ve iç tüzüğü yok saydığı gibi, Meclis Başkanı Kahraman, kendisiyle yaptığımız görüşmelere de uygun davranmamış, rapora müdahaleyi de engellememiştir” dedi.

‘Raporu bizden kaçırıyorlar’
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun basılmayan raporu Meclis kürsüsünden göstermesine de tepki gösteren Zeynel Emre, şunları kaydetti: “Tüm girişimlerimize karşın ortaya çıkmayan rapor, önceki gün bütçe konuşması yapan İçişleri Bakanı’nın elinde, kürsüde gösterilmiştir. Bu rapor hangi rapor, Soylu bu rapora nasıl ulaştı? Ya Meclis Başkanlığı raporu hazırladı fakat gizliyor, bizden kaçırıyor ya da Bakan’ın elindeki resmi bir rapor değil. Bunlara bir açıklık getirilmesi gerekiyor ki 15 Temmuz üstündeki şaibelere bir yenisi daha eklenmesin.”

‘Soylu’ya raporu siz mi verdiniz?’
CHP’li Emre, şu soruları sıraladı;
»15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamlayalı bir yıl oldu, ancak raporu henüz yayımlanmadı. Başkanlığınızın rapor ile ilgili çalışması ne durumda?

»Rapor çalışmaların bitişinin üstünden bir yıl geçmiş olmasına rağmen neden hâlâ basılmadı?

»Rapor henüz yayımlanmamış olmasına rağmen İçişler Bakanı Süleyman Soylu, 16 Aralık 2017 tarihinde yapmış olduğu bütçe konuşmasında, kürsüde komisyon raporu olduğunu iddia ettiği bir dosyayı referans gösterdi. Bakan’ın referans gösterdiği rapor başkanlığınızın bilgisi dahilinde mi? Rapor, bakana tarafınızca mı temin edildi?

»Bakan tarafından r​eferans gösterilen rapor, başkanlığınızın bilgisi dahilinde değilse, bahsi geçen dosya hakkında bir inceleme talimatınız olacak mı?

‘Müdahale edildi’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “amacına ulaştı” sözlerinin ardından Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu apar topar çalışmalarını sonlandırmıştı. Kilit isimler ve muhalefet dinlenmeden hazırlanan taslak raporda, örgütün siyasi ayağına ilişkin hiçbir bulguya yer verilmemesi muhalefetin eleştirilerine neden olmuştu.

Muhalefet şerhi koyan partilerden CHP, “ön taslak rapor ile açıklanan rapor arasında da büyük farklılıklar var” diyerek rapora ‘müdahale edildiği’ iddiasını gündeme getirmişti.

AKP ile ilgili tek bir bilgi yok
AKP’nin siyasi sorumluluğunu ima edebilecek bilgi kırıntılarının bile rapordan çıkarıldığını savunan CHP’li Darbe Komisyonu üyeleri, “İçtüzüğe aykırı bir şekilde görevlendirilmesi sonrası Komisyon Başkanı Reşat Petek ve AKP’li üyeler darbe girişimini karartmak üzere faaliyet göstermiş” eleştirisini getirmişti. Son olarak rapor, muhalfet şerhi olmadan basıma bile gönderilmişti.

Cevapsız sorular
Darbe girişiminin ‘engellenemez doğal afet gibi sunulduğunu’ belirten ve 15 Temmuz gecesiyle ilgili hiçbir önemli bilgiye yer verilmediğini söyleyen CHP’li üyeler taslak raporda cevaplanamayan soruları şöyle sıralamıştı;

»Türkiye Cumhuriyeti devleti Fethullah Gülen Cemaati’ne nasıl teslim edildi?

»Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı darbe ile ilgili bilgileri Cumhurbaşkanı ve Başbakandan sakladı mı? Eğer bu bilgi saklandıysa Hulusi Akar ve Hakan Fidan neden hâlâ görevde tutuluyor?

»Darbe önceden biliniyor muydu? Darbe gecesi can veren ve yaralanan insanlarımız kontrollü bir darbeye mi kurban edildi?

»15 Temmuz öğle saatlerinde MİT’e yapılan ihbarla darbe biliniyor olmasına rağmen gerekli önlemler neden alınmadı?

»Adil Öksüz kimdi? Neden ve nasıl serbest bırakıldı?

»Darbenin siyasi ayağı kimlerden oluşuyor? Darbe başarılı olsaydı Cumhurbaşkanı kim olacaktı?