16 gazetecinin tutukluluğu ‘ötekiyi’ cezalandırma mantığı
Tutuklu gazeteciler için özgürlük çağrıları yapılıyor. (Fotoğraf: MA)

Haber Merkezi

Diyarbakır’da tutuklu 16 gazetecinin somut delil bulunmadan yaklaşık bir yıldır mesleki faaliyetlerinden alıkonulduğunu belirten TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, tutukluluk sürecini ötekiyi “cezalandırma mantığı” olarak nitelendirdi.

Diyarbakır merkezli soruşturma kapsamında 16 Haziran 2022 tarihinde tutuklanan 16 gazetecinin iddianamesi 10 ay sonra hazırlandı. 16’sı tutuklu 22 kişi hakkında “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla hazırlanan iddianamenin mahkemece iade edilme ihtimali de bulunuyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, 16 gazetecinin tutukluğuna dair MA’ya değerlendirmelerde bulundu. Tutuklanan 16 gazeteciye fiili olarak 10 aydır ceza çektirildiğini belirten Durmuş, “Maalesef son yıllarda Türkiye’de yargı sistemi buna döndü. Önce gazetecileri tutuklayıp ya da düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında insanları tutuklayıp fiilen ceza çektiriyorlar. Daha sonrada ilk duruşmada serbest bırakılıyorlar. Böyle bir düzen oluştu” dedi. Gazetecilerin suçu kesinleşmeden iddialar üzerinden aylarca cezaevinde tutulmamasını eleştiren Durmuş, “Bu durum, basın özgürlüğü önünde büyük bir engel ve basın özgürlüğünü yok eden bir düzen. 16 meslektaşımız bir yıla yakındır haber yapamıyor, okuyucularına, seyircilerine haber ulaştıramıyorlar. Bu basın özgürlüğü açısından kabul edilebilir bir durum değildir” ifadelerini kullandı.

Gazetecilere yönelik baskıların amacına değinen Durmuş, amacın hem gerçekleri saklamak hem de topluma gözdağı vermek olduğunu söyledi. Durmuş, şöyle devam etti: “Tabi bunda gazeteciler arasındaki dayanışma ve meslek örgütlerinin kendi içlerindeki dayanışmanın da etkisi var. Türkiye’de özellikle bu iktidar döneminde, toplumun en gözde mesleği olan gazetecilik en itibarsız mesleğe dönüştürüldü. Sürekli gazetecileri hedef alan politikalar uygulandı.”