Yerleştirme sonuçlarına göre tercih yapma hakkı kazanan adaylardan yaklaşık yarısının tercih yapmadığı ortaya çıktı. 1 milyon 683 bin 134 öğrencinin tercih yapma hakkını elde etmiş olmasına k

Yerleştirme sonuçlarına göre tercih yapma hakkı kazanan adaylardan yaklaşık yarısının tercih yapmadığı ortaya çıktı. 1 milyon 683 bin 134 öğrencinin tercih yapma hakkını elde etmiş olmasına karşın tercih yapanların sayısının 830 bin 245 öğrenci olduğu belirlendi. Tercih gönderme hakkına sahip tüm adaylarda tercih gönderme oranı yüzde 49.3 oldu. Tercih yapan adaylardan 2 bin 131 okul birincisi herhangi bir yüksek öğretim programına yerleşemedi.

 

FEN LİSELERİ YİNE EN BAŞARILI

ÖSS yerleştirme sonuçlarına göre devlet fen liseleri her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversitelere öğrenci yerleştirmede en başarılı okul unvanını elde etti.

2004 ÖSS yerleştirme sonuçlarına göre, devlet fen liselerinden Y-ÖSS için başvuran 5 bin 371 adaydan 3 bin 389'u (yüzde 64.8) lisans programlarına, 9'u önlisans, 84'ü açıköğretim programlarına yerleşti. Sıralamada devlet fen liselerini, özel fen liseleri izledi.

 

İZMİR EN BAŞARILI İL

Üniversitelerin lisans programına öğrenci yerleştirme oranına göre en başarılı il İzmir oldu. İzmir'i ,Kırklareli, Ankara, Aydın, Muğla, Denizli, ile Eskişehir izledi. En başarısız il yüzde Hakkari oldu. Hakkari'yi Ardahan ve Şırnak izledi.

 

GENEL LİSELER BAŞARISIZ

Lisans, önlisans ve açıköğretim programlarına yerleşme oranlarına göre, güzel sanatlar lisesi yüzde 7.8 ile en düşük başarıyı gösterdi. Genel liselerin başarılarındaki düşüklük de dikkati çekti. Genel lise mezunlarının yüzde 21.4'ü bir yükseköğretim programına yerleşebildi. Bunu, Çok Programlı Lise, Kız Meslek Lisesi, Akşam liseleri, özel akşam liseleri ile açıköğretim liseleri izledi.

 

KIZ VE ERKEK ÖĞRENCİLERİN BAŞARISI BAŞABAŞ

Kız ve erkek öğrencilerin başarı oranları sınavda yerleştirmelerine göre birbirine eşit düzeyde. Kız adayların yüzde 32,1'i bir yükseköğretim programına yerleşti. Erkek adayların yüzde 32.2'si bir yükseköğretim programına yerleşmeye hak kazandı.

 

GEÇEN YILA GÖRE BAŞARI ARTTI

Öğrenim durumlarına göre adayların yerleşme oranına bakıldığında ise sayısal ve oransal olarak önceki yıllarda mezun olan ancak bir yükseköğretim programına yerleşememiş adayların 2004-ÖSYS'de diğer öğrenim durumundaki adaylara göre az da olsa daha yüksek başarı elde ettikleri görüldü. Önceki yıllarda kazanamayan 704 bin 472 adaydan 276 bin 6'sı (yüzde 39.2'si) bu yıl üniversitelerin lisans, ön lisans ve açıköğretim programlarına yerleşmeye hak kazandı. Lise son sınıf düzeyindeki 711 bin 287 adaydan ise 192 bin 324'ü (yüzde 27) lisans, ön lisans ve açıköğretim programlarına yerleşebildi.

 

ENGELLİ ADAYLAR

ÖSS'ye başvuran toplam 1202 adaydan 138'i üniversitelerin lisans programlarına, 188'i açıköğretim programlarına girdi. Toplamda, engelli adayların yerleşme oranı yüzde 35.2 oldu.

 

BOŞ KONTENJANLAR

Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 117, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 185, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 3 bin 524, yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarında da 999 kontenjan boş kaldı. Böylece lisans programlarında toplam 4 bin 825 kişilik açık kontenjan kaldı.

 

Sınav sonuç belgeleri, 23 Ağustos Pazartesi gününden itibaren adayların adreslerine postalanacak. Yükseköğretim kurumlarına kayıtlar, 6-15 Eylül günleri arasında yapılacak.

 

KAZANAN YİNE DERSANELER OLDU

Sınav sistemindeki çarpıklık yine en çok dersanelerin işine yaradı. Sınavda en büyük başarıyı; yeni mezunlar değil, dersanelere abone olan eski mezunlar kazandı. Liseden yeni mezun olanların sadece yüzde 27'si üniversiteyi kazanırken, bu oran önceki yıllarda üniversiteyi kazanamamış adaylarda yüzde 39.2, daha önce bir üniversiteyi kazanmışlarda yüzde 33.9, bir üniversiteyi bitirmiş olanlarda da yüzde 35 düzeyinde oldu.

 

Dikkat çeken bir başka nokta ise 2 bin 131 lise birincisinin açıkta kalması. ÖSYM, önceki yıllarda olduğu gibi bu okulların hangileri olduğunu yine açıklamadı.

 

ÖSS sonuçlarının açıklanması ile ilgili en sevindirci sonuç; 34 bin kontenjan açığının bulunması. Ön kayıtla öğrenci alan fakülteleri de dikkate alındığında 50 bin öğrencinin daha üniversiteye girme şansı var. Ek kontenjan kayıtları eylül ayında gerçekleşecek.

 

Sınav sonuçları bazı üniversitelerde ve bazı fakültelerde puanların önceki yıla göre bir hayli yükseldiğini ortaya koyuyuyor.

 

Şampiyonların tercihi ise yine Boğaziçi, ODTÜ ve Bilkent. İlk 2000'de Boğaziçi, ilk 5 binde ise ODTÜ ilk sırada...

 

SONUÇLAR NASIL ÖĞRENİLEBİLECEK?

Adaylar, sınav sonuçlarını ÖSYM'nin ilgili internet adresleri, 900'lü telefon hatları ve wap uyumlu cep telefonlarından öğrenebilecekler:

http://osys.osym.gov.tr

http://osys2004.osym.gov.tr

 

 

900'lü Telefon Hatları:

0 900 309 1997

0 900 309 1999

 

WAP Uyumlu Cep Telefonları İçin Adres:

http://wap.osym.gov.tr