100 bin imzayla aday olma hakkını süre kısıtlamasıyla fiilen gasp eden AKP-MHP koalisyonu, şimdi de imzacıları tehdit ediyor. Bahçeli, imzacıların FETÖ araştırmasına tabi tutulmasını istedi, muhalefet sert tepki gösterdi

2. perde: İmzacılara tehdit!

HABER MERKEZİ

Baskın seçim kararının ardından 100 bin imzayla cumhurbaşkanı adayı olmak için gereken süreyi kısıtlayarak bu hakkı fiilen gasp eden ‘Cumhur İttifakı’, şimdi de imza verecek seçmenleri tehdit ederek yoluna devam ediyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterecek isimler için “İmza atanlar arasında FETÖ’cüler de var mı?” diye sordu ve araştırılmalarını istedi. AKP, Bahçeli’ye destek verirken muhalefet ise söz konusu açıklamaya sert tepki gösterdi.

Meclis’te konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bir gazetecinin sorusu üzerine “Dün akşamdan bu yana kafamı meşgul eden bir konu var. FETÖ hangi siyasi aday etrafında düğümlenecek? 100 bin imzada FETÖ’cü taraması yapılacak mı? Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Adalet ve İçişleri Bakanları bugüne kadar FETÖ’nün siyasi seçmen ayağını takip etmiş midir?” dedi.

‘Talimatla imza atarlarsa?’
100 bin imzacının tek tek araştırılması gerektiğini savunan Bahçeli, şunları söyledi:
“Eğer FETÖ ile mücadele ediliyorsa her konuyu değerlendirmek durumunda olacak FETÖ. Acaba Pensilvanya’dan bir talimat gelip 100 bin kişiyi filan aday etrafında toparlayın derlerse FETÖ diyecek ki ‘Benim en kötü şartlarda 100 bin taraftarım var’ derse ne olur? Bunları çok yönlü düşünmek lazım. Bunları da tartışılsın diye söylüyorum. Benimki düşüncedir efendim.”

AKP’den destek
Bahçeli’nin açıklamalarını sıcağı sıcağına değerlendirmesi istenen Başbakan Binali Yıldırım net bir tutum ortaya koymayarak, “Bahçeli’nin değerlendirmeleri üzerine yorum yapmam doğru olmaz” dedi. Ancak Yıldırım’dan sonra konuşan AKP Sözcüsü Mahir Ünal ise, MHP Lideri’ne destek verdi: “Devlet Bahçeli’nin 100 bin imza hassasiyetine katılıyoruz. Son 15 gün içerisinde ana muhalefet kanadında olup bitenler Türkiye’nin ne gündemini ne de siyasetini rehin almaya hakkı yok.”

‘Pabuç bırakmam’ yanıtı
Bahçeli’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığı için imza veren 100 bin kişiye yönelik tehdit gibi açıklamalarına İYİ Parti Lideri Akşener sert tepki gösterdi. Demokrat Parti ziyaretinin ardından konuşan Akşener, “Milleti korkutma ve sindirmeye yönelik açıklamalardan herhangi birisi zarar görürse buna pabuç bırakmam” dedi.

‘Gidicisiniz’
Bahçeli’nin açıklamalarına CHP’den de tepki geldi. Cumhurbaşkanı adayı için imza atmanın “Anayasal bir hak” olduğunu belirten CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Bahçeli’nin “aymaz” olduğunu söyledi.

Altay, sosyal medya hesabı Twitter’dan, “Daha fazla demokratik, Anayasal hakkını kullanan vatandaşlarımızı FETÖ ile ilişkilendirmek aymazlıktır. Milletten umudunu yitirenler, ikbal hırsıyla 100 bin imzaya kelepçe takma peşinde. Korkunun ecele faydası yok. Gidicisiniz” mesajını paylaştı.

‘Seçmen iradesine baskı’
CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner de Bahçeli’nin açıklamalarına tepki gösterdi. Yüksek Seçim Kurulu’nun konu hakkında bir an önce açıklama yapması gerektiğini söyleyen Cihaner, “Sayın Bahçeli’nin talep ettiği şey ancak siyasi bir ‘merak’ ya da ‘iddianın’ konusu olabilir. Böyle bir inceleme talebi seçmen iradesi üzerinde baskı oluşturur. YSK, derhal açıklama yaparak kişisel veri niteliğindeki bu bilgilerin sadece ilgili adaya verileceğini açıklamalıdır” dedi.

***

“Saray’daki zata baksın”

TBMM’de düzenlediği grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin, “Akşener’e Cumhurbaşkanı adaylığı için 100 bin imza verenler araştırılsın” açıklamasını da değerlendirdi. “FETÖ’cü arıyorsa Saray’daki zata baksın” diyen Kılıçdaroğlu, Bahçeli’nin açıklamalarına yönelik şunları söyledi: “Bu kürsüden defalarca FETÖ’nün siyasi ayağını açıkladım. FETÖ’nün bir numaralı siyasi ayağı Saray’da oturan zattır. Devletin namusunu kozmik odasını sen FETÖ’ye açmadın mı? FETÖ’nün siyasi ayağı ile işbirliği yapanlar bugün seçmenleri suçlama noktasına geldiler. Sen FETÖ’cü arıyorsan işbirliği yaptığın adama bakacaksın. Bunu neden söylüyorlar, amaç 100 bin imzayı toplayamasınlar. Bütün seçmenlere çağrım İlçe Seçim Kurullarına gidiniz ve bu adayları imzalarınızla adaylığınıza taşıyınız.”