2017 yılı boyunca eğitim ülkenin en önemli konu başlıkları arasında yer almaya devam etti. Nitelikli eğitimden uzaklaştıran politikalara karşı geçen yıl eğitimde umut vadeden gelişmeler de yaşandı.10 gelişmeyi derledik

2017’de eğitimde umut vadeden 10 gelişme

SERBAY MANSUROĞLU serbaymansur@birgun.net @serbaymansur

Milli eğitim sistemi, öğrencilerin başarıları, PİSA sonuçları, eğitimin dinselleştirilmesi, tarikat yurtlarında kalan öğrencilere yönelik istismarlar 2017 yılında en çok konuşulan konular arasında yer aldı. Eğitimin ana gündem konuları arasında yer aldığı 2017 yılından iyi haberleri 10 başlıkta sıraladık.

1 Bolu’daki protokolün ilkokul kısmının iptali
Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Müftülüğü arasında, anaokulu ve ilkokul 2 ve 3’üncü sınıf öğrencilere yönelik ‘Değerler eğitimi’ ve ‘Dini eğitim çalışmaları’ yapılması için protokol imzalandı. Eğitim Sen Bolu Şubesi konuyu gündeme taşıyıp tepkiler çığ gibi artınca protokolden vazgeçildi.

2 Konya’da Konevi Anadolu Lisesi’nde karma eğitimin kaldırılmasında geri adım
Konya’da Konevi Anadolu Lisesi’nin web sitesinden okul müdürü tarafından, velilere yönelik ‘’Okulumuz 2017-2018 yılından itibaren kız-erkek öğrenciler ayrı sınıflarda eğitime devam edecektir’’ duyurusu yapılmıştı. Eğitim sendikalarının ve velilerin tepkisi sonucu, yönetmeliklere aykırı olduğu gerekçesiyle uygulamadan geri adım atıldı.

3 Proje okullarda öğretmen kazanımı
İstanbul İdare Mahkemesi İstanbul, İzmir ve Ankara’daki köklü liselerde yıllardır görev yapan öğretmenlerin bu öğretim yılı başında okullarından adeta sürgün edilmesine sebep olan “Proje Okul Yönetmeliği” hakkında emsal oluşturabilecek nitelikte bir karar aldı. Geçen öğretim yılı başında Haydarpaşa Anadolu Lisesi’nde 8 yılını doldurduğu gerekçesiyle başka bir okula tayin edilen öğretmen Aslıhan Cengiz Bayar’ın avukatı İlkay Bahçetepe tarafından açılan davada mahkeme, Bayar’ın Haydarpaşa Anadolu Lisesi’ndeki görevine iade edilmesine karar verdi.

4 Şişli Endüstri Meslek Lisesi için velilerin direnişi
İstanbul Şişli Endüstri Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve velileri okullarının yıkılarak yerine alışveriş merkezi yapılmak istenmesini defalarca bir araya gelerek protesto etti. Eğitim Sen’in destek verdiği eylemlerde AVM yerine okul ihtiyacına sıklıkla vurgu yapıldı.

5 Batman’dan aynı okulda 16 TEOG birincisi
Batman’da İMKB Ortaokulu’ndan 16 öğrenci, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’nda (TEOG) tüm sorulara doğru yanıt vererek, Türkiye birincileri arasına girdi. Türkiye genelinde 1 milyon 174 bin 427 öğrencinin katıldığı TEOG’da Batman İMKB Ortaokulundan 16 öğrenci birinci oldu.

6 2017’de eğitim gündeminde PISA 2015 üst sıralarda
2016’nın son ayında 15 yaş grubu öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen en önemli sınavlardan biri olan PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) Testi 2015 sonuçları açıklandı. Türkiye’nin ilk 50’de yer bulamadığı PISA Testi ’nin sonuçları 2017’de eğitimde en çok gündem olan konulardan biriydi.Eğitim politikaları tartışıldı.

7 Laik ve nitelikli eğitim mücadelesi
Milli Eğitim Bakanlığı, geçen yıl dini vakıf ve cemaatlerle protokoller yaparak okullarda dini eğitim ve faaliyetlerin alan kazanması için ön ayak oldu. Demokratik kitle örgütleri, eğitim sendikaları ve veliler her fırsatta sokağa çıkarak laik, nitelikli ve bilimsel eğitim talebini dillendirdi.

8 Velilerin mücadelesi
İstanbul Kartal’da kurulan velilerin bir araya geldiği dernek Veli-Der, bu sene velilerin eğitime yönelik yanlış politikalara müdahale etmesinde öncü oldu. Okul servisi sorunundan okul dönüşümlerine kadar Veli-Der birçok çözüm önerisi sundu. Edirne, Antalya, Muğla ve İzmir’de örgütlenen dernek velilerin kaygılarını gündeme taşıdı.

9 Mülteci öğrencilere eğitim
2017’nin gündemindeki konulardan biri de mülteci öğrenciler oldu. Suriyeli çocukların ağırlıkta olduğu 900 bin öğrenciden 350 bini devlet okullarında ve geçici eğitim merkezlerinde eğitim almaya başladı.

10 Eğitim tarihi müzesi
81 ilde bulunan tarihi liselerde, geçmiş yıllara ait ders kitapları ve eğitim materyalleri, tarihi doküman, yayın, kitap, dergi, rehber, broşür, katalog, fotoğraf ve video filmlerin yer alacağı “Eğitim Tarihi Müzeleri” kurulacağı açıklandı.