Türkiye’den 23 Nisan manzaraları… Sadece son birkaç gün içinde onlarca çocuk gözaltına...

Türkiye’den 23 Nisan manzaraları… Sadece son birkaç gün içinde onlarca çocuk gözaltına alındı, onlarcası ise polisin attığı gaz bombalarıyla yaralandı. Yaralanan çocuklar arasında 40 günlük bir bebek ve iki yaşında bir çocuk var...

 

SEVGİM DENİZALTI

 

Devlet güçleri, çocukları yaralamaya, öldürmeye devam ediyor. Son 20 yılda 476 çocuğu öldüren polis ve askeri güçler, bu sayının artması için adeta birbirleriyle yarışıyor. Ufacık bebeklerin başına gaz bombaları atılıyor, 17 yaşında bir lise öğrencisi vurularak öldürülüyor ama İçişleri Bakanı Osman Güneş ‘orantılı güç’ diyor. Önceki yıl katledilen Ceylan Önkol’un acısı hala taze, ama askerlere ait başıboş bombalar yeni canlar alıyor. Uğur Kaymaz’a sıkılan 13 kurşun halen vicdanlarda dururken, çocukları yaralayan polisler “Olur böyle şeyler, gerekirse yine yaparız” diyor.Yalnızca son birkaç gün bölgede yaşananlar bile durumun vahametini ortaya koyuyor. İşte Türkiye’den 23 Nisan manzaraları:

DEVLET GÜÇLERİNCE KATLEDİLDİLER

Baran Özyolcu, 8 yaşındaydı. Ağrı’da, 34. İç Güvenlik Mekanize Tugayı’nın 100 metre yakınında iki arkadaşıyla hayvan otlatıyordu. Orduya ait başıboş bir bombanın patlaması sonucu kolu kopan Baran, tedavi altına alındı, ancak kurtarılamadı. Patlamada yaralanan M. (10) ve S. D. (8) kardeşlerin ise tedavisi sürüyor.

İbrahim Oruç, 17 yaşında bir lise öğrencisiydi. YSK’nın veto kararını protesto etmek için Diyarbakır Bismil’de eyleme katılmıştı. Polisin “orantılı güç(!)” kullanarak göğsüne ateş etmesi ve daha sonra da yerde tekmelemesi sonucu can verdi. Bununla da yetinmeyen polis, acılı ailesinin morgdan cenazeyi almasına izin vermedi.

 

BEBEKLERİN KAFASINI KIRDILAR

E.G., henüz 20 aylık. Şırnak Silopi’de polisin bir düğün alanına attığı gaz bombası fişeğiyle ağır yaralandı. Kafa kemiğinde kırıklar meydana geldi ve beyin ödemi oluştu. Ağır yaralanan bebeğin tedavisi Batman’da bir özel hastanede sürüyor. Polisin, kendilerine tepki gösteren yurttaşlara “Gerekirse daha fazla gaz bombası kullanırız” dediği iddia ediliyor.

 Y.B., 2.5 yaşında. Mardin’in Nusaybin ilçesinde çıkan olaylar sırasında, evinin avlusunda oyun oynarken kafasına bir gaz bombası fişeği isabet etti. Ağır yaralanan ve kafasında kırıklar olduğu belirtilen bebek, Nusaybin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Bebeğin hayati tehlikeyi şimdilik atlattığı öğrenildi.

40 GÜNLÜK BEBEK ÖLÜYORDU

Mersin’de henüz 40 günlük bebek, beşiğinde uyurken, polisin 2.katta bulunan odaya sıktığı biber gazı nedeniyle ölümden döndü. YSK protestoları sırasında Mersin’i gaza boğan ve hızını alamayan polis, ikinci kattaki evin içine de biber gazı kapsülü fırlattı. Güvenlik kuvvetleri, tepki gösteren aileye “Böyle şeyler olur. Yapacağımız başka bir şey yok. Gidin istediğiniz yere başvurun” dedi.

YÜZLERİNDE DEVLET YANIĞI

Mardin Nusaybin’deki olaylarda B.A. (12) ve G.A (10) adlı çocuklar, yüzlerine gaz bombası isabet etmesi sonucu yaralandı. Yüzlerinde yanıklar oluşan çocukların durumunun iyi olduğu öğrenildi.  Yine Nusaybin’de kafasına plastik mermi isabet eden H.E. (11) ise ağır yaralandı. Mardin Devlet Hastanesi’ne sevk edilen küçük çocuk hemen ameliyata alındı. Çocuğun sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

ASKER ÇOCUKLARI ‘HAVADAN’ VURDU!

Hakkâri ve Şırnak’ta YSK protestoları sırasında çıkan olaylarda da çok sayıda çocuk yaralandı.  Hakkari’de atılan yoğun gaz bombaları nedeniyle 10’a yakın çocuk hastaneye kaldırıldı.  Şırnak’ın Cizre ilçesinde devlet güçleri, 11 yaşındaki H.K.’nin başına gaz bombası attı.

Adana’da ise askerler üç çocuğu vurdu. Seyhan Jandarma Komutanlığı’nın tel örgülerini aşıp kışlaya girmek isteyen göstericilerin çoğu “çocuk”tu. Göstericileri durdurmak isteyen askerler ateş açtı. Adana Valisi İlhan Atış, askerlerin uyarı için havaya ateş ettiğini iddia etti!Çocukların hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi.

 

...

Ö.S. hâlâ tecritte!

 

Devlet güçleri, çocukları yaralamakla, öldürmekle yetinmiyor. Çocukları terör örgütü üyeliğinden gözaltına alıyor, tutukluyor, hapsediyor. Terörle Mücadele Yasası geçtiğimiz Temmuz ayında çocuk hakları savunucularının yoğun mücadeleleri sonucu değiştirilmişti. Ancak yasalar hala uygulanmıyor. 10 aydır tutuklu bulunan Ö.S.’ye yaşatılanlar da Türkiye’de yasaların ve uluslar arası sözleşmelerin nasıl rahatlıkla çiğnenebildiğini gözler önüne seriyor.  Ö.S. henüz 14 yaşında. 10 ayda tam dört ayrı cezaevine sürgün edildi. Yetişkinlerle aynı koğuşta tutuldu, yetişkin mahkûmların saldırısına uğradı, cezaevi yetkililerinin küfür ve hakaretlerine maruz kaldı. Bir buçuk aydır da Rize L Tipi Cezaevi’nde tecrit koşullarında tutuluyor.

AVUKATI ANKARA’YA YÜRÜYOR

Ö.S.'nin avukatı ÇHD üyesi Müşir Deliduman, geçtiğimiz günlerde Ö.S.’nin durumuna ve Türkiye’deki çocuk hakları ihlallerine dikkat çekmek için bir günlük açlık grevi yaptı. Deliduman,hakları çiğnenen ve işkence gören çocuklar için 5 mayıs da Ankara’ya yürüyeceğini duyurdu.