1 Mayıs Katliamı’nın 40’ıncı yıldönümüne iki gün kala, katliamda hayatını kaybedenler Kazancı Yokuşu’nda karanfillerle anıldı. Anmada “Bu katliamı unutmayacağız, Taksim Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz” denildi

40 yıl geçti, hesabı sorulmadı

ZEYNEP KURAY
zeynokuray@gmail.com
@zeynokuray

1 Mayıs 1977 Katliamı’nın 40’ıncı yıldönümü yaklaşırken, katliamda hayatını kaybeden yurttaşlar için dün İstanbul Taksim Kazancı Yokuşu’nda anma düzenlendi. 78’liler Girişimi, HDP, EHP, Yeşil ve Sol Parti’nin ortak düzenlediği etkinlikte, “1 Mayıs 77 Katliamı’nı unutmayacağız, Taksim Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Katliamda hayatını kaybeden yurttaşların fotoğrafları ile kırmızı karanfillerin taşındığı anma, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. “Yaşasın 1 Mayıs”, “Katiller halka hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı etkinlikte, örgütler adına ortak açıklamayı 78’liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan okudu.

Taksim’in 1 Mayıs Meydanı olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Bircan, devletin emekçilere bu meydanı yasaklamasına karşın Taksim’den asla vazgeçmeyeceklerini kaydetti. Bu meydanda 40 yıl önce 34 canın katledildiğini belirten Bircan, “Arkadaşlarımızın kanları bu meydanda, Kazancı Yokuşu’nda aktı; bu meydanın toprağına, ağacına, yeşiline karıştı. 40 yıldır hesap sorulmadı. Adlarına bir anıt bile dikilmedi” dedi.

‘Polis engel olmasaydı...’

Katliama tanıklık eden 78’liler Girişimi Sözcüsü ve HDP PM Üyesi Celalettin Can, katliam günü Kazancı Yokuşu’nda yaşanılanları anlattı. Park edilen bir araç nedeniyle onlarca kişinin boğularak can verdiğini belirten Can, alanı panzerlerle ablukaya alan polisin emekçileri kurşun yağmuruna tuttuğunu söyledi. Can, “Şu meydanda arkadaşlarımızın birkaçı kurşunlardan, ama çoğu boğularak, can çekişerek hayatını kaybetti. O gün polis engel olmasaydı belki arkadaşlarımızı kurtarabilirdik. Canlarımız yaşamını yitirmezdi” diye konuştu. Katliamın faillerinin belli olduğunu; İstanbul Emniyeti, MİT ve Özel Harp Dairesi’nin katliamdan sorumlu olduğunu vurgulayan Can, bu katliamın darbenin yolunu açmak amacıyla yapıldığını, katillerden hesap sorulmadan ülkeye demokrasi gelmeyeceğini ifade etti.

Anma, Kazancı Yokuşu’na kırmızı karanfiller bırakılmasıyla sona erdi.

*****

1 Mayıs’larda katledilen 40 can anılıyor

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs’larda katledilen emekçiler için bugün İstanbul’da üç ayrı noktada anma etkinliği düzenliyor. Emek örgütleri, tüm emekçileri, 1 Mayıs 1977 Katliamı’nda hayatını kaybeden yurttaşları anmak için saat 11.00’de Kazancı Yokuşu’nda, 1 Mayıs 1989’da katledilen Mehmet Akif Dalcı’yı anmak için saat 12.30’da Şişhane’de, 1 Mayıs 1996’da katledilen Hasan Albayrak, Dursun Odabaş ve Yalçın Levent’i anmak için ise saat 15.00’te Kadıköy’de yapılacak anma etkinliklerine çağırıyor.