5 emek örgütü 1 Mayıs programlarını bir açıklamak üzere DİSK Genel Merkezi'nde bir araya geldi. 5 emek örgütü adına basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "1 Mayıs ve Taksim yasağı aslında ülkemizdeki bütün yasakların simgesidir. Hukuk tanımayan yasakçı zihniyetin de simgesidir. Biliyoruz ki 2023 1 Mayıs’ı son yasaklı 1 Mayıs olacak. İktidara çağrım da gelin bu Cumhuriyet’in 100. yılında bu hukuksuz Taksim yasağını hep birlikte ortadan kaldıralım” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi
5 emek örgütünden 1 Mayıs açıklaması: Taksim yasağını ortadan kaldıralım

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için çalışmaları ve programlarını paylaştıkları ortak basın açıklaması yaptı.

Beşiktaş’taki DİSK Genel Merkezi'nde bir araya gelen 5 emek örgütü, "Hürriyet en şanlı elbisesiyle meydanları dolduracak" dedi.

5 emek örgütü adına basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Emekçiler, 1 Mayıs alanlarında kendilerini ifade eder. 1 Mayıs tüm değerleri üreten işçilerin emekçilerin bugüne dair itirazlarını ve yarına dair taleplerini ifade ettiği bir gündür. Bugün dünyanın dört bir yanında hakları için, adalet için, demokrasi için, barış için mücadele eden emekçilerin, gençlerin, kadınların sesleri 1 Mayıs meydanlarında buluşacak" ifadelerini kullandı.

Emek sömürüsünün günden güne arttığına vurgu yapan Çerkezoğlu şunları söyledi:

"Ücretli emek yaygınlaşırken üretenlerin toplumsal zenginlikten aldığı pay azalıyor. Sermaye emek sömürüsüne doymuyor, doğa sermayenin sınırsız yağmasına açılıyor, bu da yetmiyor savaşlarla milyonlar yurdundan ediliyor. Başta işçi sınıfı olmak üzere tüm insanlık sermaye düzeninin bu ağır tahribatına ses çıkarmasın diye baskıcı rejimler tüm dünyada destekleniyor. Kapitalizm ve onun en vahşi biçimi olan neoliberalizm bugün yarattığı cehennemin bekçisi olarak daha fazla otoriter rejim vadediyor."

"1 MAYIS YASAĞI ÜLKEMİZDEKİ BÜTÜN YASAKLARIN SİMGESİDİR"

"İnsanca yaşamamız bir yana hayatta kalmamızı bile sağlamaktan çok uzak bir düzenle karşı karşıyayız" diyen Çerkezoğlu sözlerini şöyle sonlandırdı: "İşçiden alıp patrona verdiler, fakirden çalıp zenginin kasasını doldurdular. Asırlık yardım kurumlarını bile depremde çadır satar hale getirdiler. Doğal afetleri felakete çevirdiler. Memleketi bir şirket gibi yönettiler. Bugünümüze ve geleceğimize büyük zararlar veren başkanlık rejimine son vermek için yan yanayız. Nasıl bir gelecek istediğimizi, umutlarımızı, taleplerimizi  1 Mayıs meydanlarında hep birlikte buluşturacağız. Yeni bir toplumsal düzen için yeni bir başlangıç yapacağız. 1 Mayıs birliktir. 1 Mayıs dayanışmadır. 1 Mayıs mücadeledir. Hürriyet en şanlı elbisesiyle meydanları dolduracak."

Açıklamanın ardından basın emekçilerinin sorularını yanıtlayan Çerkezoğlu, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanılması için İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile görüşeceklerini kaydetti. Çerkezoğlu şunları söyledi:

"İşçilerin, 1 Mayıs’ı kentlerin en merkezi meydanlarında kutlama hakları vardır. Bizim ülkemizde Taksim Meydanı’dır. 1 Mayıs ve Taksim yasağı aslında ülkemizdeki bütün yasakların simgesidir. Hukuk tanımayan yasakçı zihniyetin de simgesidir. Biliyoruz ki 2023 1 Mayıs’ı son yasaklı 1 Mayıs olacak. İktidara çağrım da gelin bu Cumhuriyet’in 100. yılında bu hukuksuz Taksim yasağını hep birlikte ortadan kaldıralım.”