KYK borçlarına gelen faiz, gençlerin belini büktü. Hayata borçlu başladıklarını belirten gençler: Devlet 5’li çeteye para akıtacağına öğrencilere destek olsun.

5’li çeteye var gençlere yok

Sercan MERİÇ

Eğitim politikaları iflas eden, üniversitelerin içini boşaltan iktidar, öğrencileri de binlerce lira borçlandırıyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) alınan öğrenim kredisini ödeyemeyen 5 milyon öğrenci bulunuyor. Toplam borç 6 milyon TL. 400 bin kişi ise icralık. Binlerce liralık borçla hayata başlayan, mezun olduklarında işsizlikle karşı karşıya kalan ve gelecek kaygısı duyan öğrenciler iktidara tepkili. 27 bin TL borç alan bir öğrencinin borcu faizlerle birlikte 70 bin TL’yi aşmış durumda.

CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, KYK borçlarını ödemeye çalışan gençlerle görüştüklerini, gençlerin şunları aktardığını söyledi: “Bizim aldığımız borçla şu an ödemekte olduğumuz borç arasında çok büyük faiz farkı var. Enflasyonun bu kadar yükseleceğini tahmin edemedik. İş arayışımızın bu kadar uzun süreceğini düşünmedik.”

 Gökçe Gökçen, CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Gençler arasında işsizliğin had safhaya vardığını kaydeden Gökçen, “Devletin ön görmesi gereken ve giderek büyüyen bir sorun ile karşı karşıyayız. Şu anda gençler devletin yardımını yanında hissetmek yerine yurt dışına bakıyorlar. Avrupa’da devletler gençlerin okuması için karşılıksız yardım sunuyor. Geçmişte Türkiye’de en azından insanların durumu biraz daha okumaya elverişliydi, eğitim bu kadar pahalı değildi. Özellikle faizlerden çok şikâyetçiler, işsizlikten ve iş bulma süresinin uzadığından dolayı da bu borçları ödeyemedikleri için önlerine bakamadıklarını söylüyorlar. Alınan kredinin de eğitim masraflarına yetmediğini gördük. Bu borçların faizlerini sileceğiz ve ödemelerini de yapılandıracağız. Aynı şekilde işsiz kalan hiçbir genç bu borçları ödemek zorunda kalmayacak.”

HAYATA BORÇLU BAŞLIYORUZ

Kısa bir süre önce Dumlupınar Üniversitesi Siyaset Bilimi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olan ve zor bir sürecin ardından iş bulan Selami Can Pirim, KYK borcunu nasıl ödeyeceğine dair kaygı duyan gençlerden birisi. “Mezun olduğumda zaten ekonomi çok kötü durumdaydı. Borcumun 2 senelik ötelemesi vardı. Ödemeye başladığımda ekonomi çok daha kötü durumdaydı” diyen Pirim, yaşadıklarını şöyle anlattı: “22 bin 500 TL kredi almamıza rağmen devlet bizden 35 bin TL para istiyor. Çok yüksek faiz istiyor. 12 bin TL’yi aşkın faiz ödemek durumundayız. Neredeyse borcumuzun yarısı kadar faiz ödemek durumunda kalıyoruz. Şu anda ödemeye başladım ama asgari ücret kazanıyorum. Maaşımın büyük kısmı borcuma gidiyor. Çok zorlanıyoruz. Bir de geleceğe de yatırım yapmamız lazım ama ekonomi zaten çok kötü durumda. Devletin öğrencileri desteklemesi gerekirken tam tersi ekstra ekonomik olarak yük bindiriyor. Bence bu borçların silmesi gerekir. Hepsi silinsin. Faiziyle birlikte, anapara da birlikte silinmeli. Devlet 5’li çeteye bir sürü para aktarırken öğrencilere destek çıkmaması çok büyük yanlış. Öğrencileri desteklemesi gerekiyor.”

5-li-ceteye-var-genclere-yok-1035641-1.

Üniversite son sınıf öğrencisi olan Deniz Arı da borcundan dolayı bir hayli kaygılı. 5 yıl boyunca 32 bin TL civarında KYK kredisi aldığını aktaran Arı, şunları dile getirdi: “Şu anda 48 bin TL geri ödemesi var KYK borcumun. Bu parayı nasıl ödeyeceğime dair kaygılıyım. ‘Okul bittikten sonra nasıl iş bulacağım? Alacağım para hayatımı geçirmeme yardımcı olacak mı? Bana yetecek mi?’ diye düşünüyorum. Onun haricinde hayat kurmak istiyorsan onun için de bir para lazım. Hayata 100 bin TL borçlu başlıyorsun gibi bir durum söz konusu. 23-24 yaşında bir gencin hayata başlangıcı bu şekilde. Bu dönemde de aldığın KYK’nın da etkisi yok. Verilen para şu anda 850 TL. Bir haftada bitecek bir para. Hiçbir şekilde elini rahatlatmıyor. Sonunda 50 bin TL borçlanıyorsun. Yolsuzluklarla, hırsızlıklarla harcanan paraların nereye gittiğini zaten hepimiz görüyoruz, yaşıyoruz. Ülkedeki gençler, bu şekilde ekonomik olarak kıskaca sokulmaktansa eğitimin ücretsiz olması gerekiyor. Bu şekilde hem daha iyi bir eğitim alabilirler hem de daha motive şekilde hayata başlayabilirler. Şu an günümüzde öyle bir şey yok. Tam aksine hayata karşı tüm motivasyonunu kaybetmiş bir şekilde hayata başlıyor gençler.”