550 yıllık Zeynel Bey Türbesi sular altında kalacak Hasankeyf'ten taşındı

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde, bulunduğu yer Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi Türkiye'de ilk kez kullanılan özel bir sistem ile tek parça halinde taşındı. 2 milyon liralık proje kapsamında taşınan türbe yeni yerinde restore edilecek. Bölgede kalan 8 tarihi eser de yeniden taşınacak.

Bugün Batman'ın Hasankeyf ilçesinde tarihi bir gün yaşandı. 550 yıllık zeynelbey türbesi yerinden kaldırıldı. 2 kilometrelik yolculuğun ardından, yeni yerine yerleştirildi.

Taşınmasaydı, Ilısu barajı tamamlandığında su altında kalacaktı. Batman'ın Hasankeyf ilçesinde, Akkoyunlular'dan kalan tek eser olan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi kurtarıldı. Aylar süren hesaplamaların ardından Hollandalı ve Türk mühendislerin ortak çalışmasıyla taşındı.

Kültür Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nce ortak çalışma yürütüldü.

Çalışmalar kapsamında, Hollanda ve Türk olmak üzere 2 firmanın üstlendiği taşıma işlemleri için 150 tekerden oluşan bir platform oluşturuldu.

En ufak bir sarsıntı ya da çökme tarihi yapıya zarar verebilirdi. Bu yüzden Zeynel Bey türbesinin geçişi için özel bir yol yapıldı.

Türbenin çevresiyle birleştirilen 90 santimetrelik betonla sanki yerindeymiş gibi zeminden yüzeye kaldırıldı uzaktan kumandayla yönetilen özel araçla milim milim ilerledi...

Sabah türbenin taşınmaya başlanmasıyla birlikte çok sayıda Hasankeyfli de cep telefonlarıyla görüntüleyip sosyal medyada takipçileriyle paylaşmaya başladı.

Çok sayıda kişinin tanıklık ettiği tarihi taşınma işleminden sonra, Türk ve Hollanda firmalarının çalışanları birbirlerine sarılarak bu anı kutladı.

1150 ton ağırlığındaki türbe saatler sonra Hasankeyf yeni kültürel park alanına ulaştı.

Türbenin yarından itibaren yeni yerine yerleştirme çalışmalarının başlayacağı, pazartesi günü tamamlanacak çalışmaların Bakanlar Kurulu'ndan kurulacak canlı bağlantı ile izleneceği belirtildi.

550-yillik-zeynel-bey-turbesi-sular-altinda-kalacak-hasankeyf-ten-tasindi-285899-1.550-yillik-zeynel-bey-turbesi-sular-altinda-kalacak-hasankeyf-ten-tasindi-285900-1.