Kolin Holding Danıştay'dan gelen yürütmeyi durdurma kararını gerekçe göstererek Yırca Köyü'nde kurduğu şantiyede çalışan ve aralarında köylülere şiddet uygulayan güvenlik görevlilerinin de olduğu yaklaşık 100 çalışanı işten attı. Görevlilerden biri olan Sacit Tutan “Kolin tarafından köylülere karşı kışkırtıldık” diyor

6 bin ağaç kesildi işleri bitti

SEÇİL TÜRKKAN

Manisa'nın Soma İlçesine bağlı Yırca Köyü'nde Kolin Holding tarafından kurulmak istenen ikinci termik santral sebebiyle yapılan acele kamulaştırmalar Danıştay tarafından durdurulunca firma güvenlik görevlisi, şantiye çalışanı ve temizlik işçileri gibi kademelerde çalışan 100'e yakın işçiyi işten çıkardı.

İşlerini iyi yapmaları halinde ikramiye ve ömür boyu iş garantisi vaat edildiğini anlatan güvenlik görevlileri, "Şirket 'arkamızda devlet var' diyerek bizi kandırdı. Bizi, bize kırdırdılar" dedi.

Güvenlik görevlileri sabaha karşı zeytinlik kesimi için yapılan baskınlarda kesime engel olmak isteyen köylüleri darp etmiş, son ağaç katliamında ise köy dışına kaçırmıştı.

GÜVENLİK GÖREVLİSİ: KANDIRILDIK
Güvenlik görevlilerinden Sacit Tutan şirket tarafından kandırıldıklarını, kesimlerden haberleri olmadan Kolin tarafından 'tatbikat' diye alana götürüldüklerini ve 'işlerini iyi yaptıkları takdirde' kendilerine ikramiye vaat edildiğini anlattı.

Tutan, "Bizleri iki ay deneme süresiyle işe aldılar, arkadaşlarımdan bazılarının deneme süresi iki gün sonra dolacaktı. Bugün güvenlik görevlileri ve şantiye işçileri ve temizlikçileri işten çıkardı Kolin. Çalışan 45 güvenlik görevlisi vardı. Sadece bir bekçinin çalışacağını söylediler" diye konuştu.

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Kolin Grubu'nun kendilerini 'buradan emekli olabilirsiniz' vaadiyle kandırdığını belirten Sacit Tutan, "Şirket neredeyse ömür boyu iş garantisi verdi. 'Köylüleri de işe alacağız sizi' diyerek kandırdılar. Bizleri 'köylüler paralarını aldılar, köylülerin de aklına girdiler' diye kandırdılar" dedi.

'ARKAMIZDA BAKANLIKLAR VAR DEDİLER BİZİ BİZE KIRDIRDILAR'
Köylüleri darp ettiklerini hatırlattığımız soru üzerine ise Tutan şu ifadeleri kullandı; “Bu iş bittikten sonra iki maaş ikramiye vereceklerini söylediler. 'Komple güvenliğiniz sağlanacak' deyip bizi birbirimize kırdırdılar. Ondan sonra bizle işi bitince kapı dışarı attılar. Sabah yapılan operasyonlarda kesim yapılacağını söylemeyip, 'köylünün nabzını ölçeceğiz' dediler. 'Bu tatbikattan başarıyla çıkmanızı' istiyoruz diyerek bizi kandırdılar. Ama tatbikat değil, gerçek oluyordu bunların hepsi. 'Arkamızda Bakanlıklar, kanunlar, yetkiler var' diyorlardı. Bu sefer biz de işimizden olmamak için amirlerimizi dinledik. 'Korkunuz olmasın, kimseyi içeri sokmayın' dediler. Bizler en son olaylarda kapıları tutuyorduk. Buraya Bursa, Çanakkale'den ek ekip gönderdiler, köylüleri onlar dövdüler, suç bizim üzerimize atıldı. Evet arbedeye de girdik ama o yerde sürüklenenleri biz yapmadık. Bizlere sürekli 'devlet arkamızda' dediler. Karşı tarafı hatalı gördük."

İşi bırakmaları halinde iş bulana kadar şirketten maaş garantisi almak istediklerini söyleyen Tutan, "Ankara'yla görüşüp size bilgi vereceğiz dediler, bizler de onlar gerçek bir bilgi verene kadar şantiye alanından ayrılmıyoruz, kendileri de içeride telefon konuşmalarına devam ediyorlar" dedi.

Bir gecede altı bin zeytin ağacının kesilmesinin ardından Danıştay, Yırca'ya yapılmak istenen termik santral için yürütmeyi durdruma kararı almıştı. Ancak, bir iddiaya göre Danıştay'ın kararı çok daha önceden alınmış ancak sisiteme geç girmiş, bu arada haberi alan şirketin jet hızıyla ağaç katliamına giriştiği belirtilmişti.

KÖYLÜLER: HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ
Zeytinlerini korumak için nöbet tutan ve güvenlik görevlileri tarafından darp edilen Yırca köylüleri ise, Twitter'daki resmi hesaplarından 'hakkımızı helal etmiyoruz' mesajını paylaştı. Mesajda, "Kolin şirketinin özel güvenlikleri işten çıkarılmış, dövdükleri yanlarına kaldı hakkımızı helal etmiyoruz. Bizi coplayarak, taşlayarak, gaz sıkarak, çivili sopalarla saldırarak, döven Kolin şirketinin özel güvenliklerine hakkımızı helal etmiyoruz" denildi.