Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili seçilen Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin veto edilmesi ve tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesi üzerine başlatılan imza kampanyası dün kamuoyuna açıklandı.

SERBAY MANSUROĞLU

Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili seçilen Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin veto edilmesi ve tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesi üzerine başlatılan imza kampanyası dün kamuoyuna açıklandı. İstanbul Beyoğlu'ndaki Cezayir Restoranı’nda bir araya gelen aydın, sanatçı ve yazarların imzaladıkları bildirileri Prof. Dr. Mehmet Türkay, Prof. Dr. İzzettin Önder ile Yrd. Doç. Dr. Sezai Temelli açıkladı. Açıklamada üç gün gibi kısa sürede 610 aydın ve sanatçının imzasının toplandığı belirtilirken imza kampanyasının devam ettiği ifade edildi. Türkay, Önder ve Temelli yaptıkları açıklamalarda seçim sonrası oluşan kriz ortamında akademisyenler olarak fikirlerini açıklamak istediklerini, başta Kürt sorununun demokratik çözümü olmak üzere yaşanan sorunlara çözüm olma adına yapılan imza kampanyasının önemli olduğunu düşündüklerini ifade etti.
TALEP, TUTUKLU VEKİLLERİN TAHLİYESİ
‘Halkın iradesine saygı gösterilsin vekiller serbest bırakılsın’  başlıklı imza metninin basına duyurulduğu açıklamada, 78 bin oy alarak seçilen Hatip Dicle’nin YSK müdahalesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi ve diğer tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmamasının Türkiye’de barış sürecini baltaladığı ifade edildi. Aydın Çubukçu, Aziz Çelik, Ahmet Tonak, İsmail Beşikçi, İbrahim Kaboğlu, Koray Çalışkan, Nazım Alpman, Nuray Mert, Ragıp Duran, Ragıp Zarakolu, Tülin Öngen ve Zeynep Gambetti gibi isimlerin imza verdiği kampanyanın basın toplantısına BirGün yönetim kurulu başkanı İbrahim Aydın, Evrensel Yazı İşleri Müdürü Fatih Polat,  TTB eski Genel Başkanı Gencay Gürsoy, işadamı Osman Kavala da katıldı. Açıklamanın ardından toplantı salondaki katılımcıların görüşlerinin alınmasıyla birlikte bitirildi.
GALATASARAY’DA PROTESTO
Cezayir Restoran’daki basın açıklamasının ardından katılımcılar, Hatip Dicle ve tutuklu vekiller için Galatasaray Meydanı’nda düzenlenen protestoya katıldı. Çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi partinin katılımıyla 12 ilde eşzamanlı düzenlenen protestoların İstanbul ayağı olan Galatasaray Meydanı’ndaki basın açıklamasında, “Siyasal süreçte yaşanan bütün yasaklamalara ve tıkanmalara rağmen halklar, devrimci dayanışmanın ortaya çıkardığı yaratıcı enerjiyle meşru alternatiflerini yaratmasını ve yaşatmasını bilirler” dendi.

“Hatip Dicle’nin koltuğunu teslim edin”
İSTANBUL İnsan Hakları Derneği'nde bir araya gelen Diyarbakır-Amed Dernekler Federasyonu üyeleri Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesi ve Blok destekli seçilen milletvekillerinin Meclis’e gitmemeleriyle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Diyabakır-Amed Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Şerif Bilmedi, "Yasalara uygun bir şekilde aday gösterilen ve adaylığı YSK tarafından onaylanan Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesi, hukuka olan bağlılığımızı sorgular nitelikte ve bizce kabulü mümkün olmayan bir karardır" dedi. 78 bin oyu adeta çöpe atarcasına yok saymanın, bu oyu almış gibi mazbata vermenin hukuka aykırı olduğunu belirten Bilmedi, taleplerini "KCK davalarında savunma hakları gayrimeşru olarak engellenen vekillerimiz serbest bırakılsın, demokrasi kamburu olan YSK'ye bir an önce neşter atılsın, gasp edilen oylarımızla vekil olan bizim vekilimiz değildir, koltuğu hakkı olana teslim etsin" şeklinde sıraladı. Bilmedi konuşmasının sonunda "Biz, bağımsız vekillerimizin boykot kararını destekliyoruz. Bu taleplerin yerine getirilmemesi halinde demokrasinin alacağı yaraların vebali AKP'ye aittir" dedi. Tuğçe Çelik
‘Krizin sorumlusu AKP hükümetidir’
HATİP Dicle için düzenlenen eşzamanlı protesto eylemlerinin bir diğer adresi Ankara Kızılay Meydanı oldu. Ankara’da 78’liler Girişimi’nin öncülüğünde düzenlenen protesto eyleminde okunan  basın açıklamasında, tutuklu milletvekillerinin sorumlusu olarak AKP hükümetinin olduğu ifade edildi. “AKP Diyarbakır’da vekil çaldı, halkın vekilleri tutuklu kaldı” ve “AKP hükümeti halkın vekillerinin hem hırsızı hem gardiyanı” pankartlarının açıldığı eylemde “Vekilime dokunma, sabrımızı taşırma”, “ Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı. 78’liler Girişiminin çağrıcılığıyla yapılan basın açıklamasına AKA-DER, Ankara İHD Şube, BDP, ÖDP, EDP, EHP, EMEP, ESP, SDP, Sosyalist Parti, Sosyalist Gelecek, TÖB, TUHAD-DER, KÖZ, KÜRD-DER, Mustafa Suphi Kültür merkezi katıldı. Şevket Yaman Ankara

Tutuklu vekillere İzmir’den destek
EGE 78'liler Girişimi Eski Sümebank önünde yaptığı basın açıklaması ile Hatip Dicle'nin milletvekilliği hakkının elinden alınmasına tepki gösterdi. SDP, Halkevleri EHP ve İHD'nin de destek verdiği basın açıklamasında, AKP'nin hem hırsız hem de gardiyan olduğu söylendi. AKP'nin referanduma gitmek için gereken 330 milletvekili sayısına ulaşmak için, Meclis’e gelemeyen mlletvekillerinin sorununa duyarsız ve ilgisiz kaldığını belirten Ege 78'liler Girişimi, AKP'nin tek derdinin yeni anayasayı tek başına yapmak olduğunu ifade etti.
ESP’DEN AÇLIK GREVİ
ESP de Konak'ta kurduğu imza masası ile Hatip Dicle'nin milletvekilliği hakının verilmesini isteyerek üç günlük açlık grevi eylemi gerçekleştirdi. ESP İl eşbaşkanı Meliha Kayacı, KCK'dan tutuklu vekillerin ve Hatip Dicle'nin meclise girmesinin önündeki engeller kaldırılana kadar eylemlerine devam edeceklerini ifade etti. Gülsen Candemir İzmir