Van'da bulunan Ahtamar Adası'ndaki Surp Haç Ermeni Kilise'sinde önceki gün gerçekleştirilen ayin dünya basınının da gündemindeydi.

Van'da bulunan Ahtamar Adası'ndaki Surp Haç Ermeni Kilise'sinde önceki gün gerçekleştirilen ayin dünya basınının da gündemindeydi.
ABD'de yayımlanan Los Angeles Times gazetesi'ndeki yazıda 1915 yılından bu yana Ahtamar'da ilk kez ayin yapıldığına işaret edildi.Gökçe Saraçoğlu ve Borzou Daragahi imzalı yazıda, "Çoğunluğu İstanbul'daki Ermeni toplumu olmak üzere, İran, Almanya, Fransa ve ABD'den yüzlerce Ermeni hacının ayin için Van'daki otellere akın ettiği" ifadesi kullanıldı.Yazıda ayinin, bazıları tarafından "tarihte yaşanan şiddetten aklanma girişimi", bazıları tarafından da ülkenin "iç ve uluslararası konularını ele almada daha yetenekli ve hazır görünen hükümetin jesti" olarak görüldüğü ifade edildi. Yazıda devlet tarafından üç yıldır yerine konulmayan haçla ilgili tartışmalara da yer verildi.

HOŞGÖRÜ İŞARETİ YORUMU
İngiliz Financial Times gazetesi ise ayini düzenlenmesinin, "Türkiye'de artan hoşgörünün işareti olduğu"nu ileri sürdü. Ankara muhabiri Delphine Strauss imzasıyla Van çıkışlı yayımlanan haberde, "Akdamar kilisesinde neredeyse yüzyıl sonra ilk kez çan seslerinin yankılanmasının, Türkiye'nin etnik ve dini azınlıklarıyla sorunlu tarihinin üstesinden gelme çabalarını simgelediği" ifadesi kullanıldı.Türkiye'nin Ahtamar'da her yıl bir gün ayine izin verme kararının, "Ankara ile Erivan arasındaki diplomatik ilişkileri normalleştirme süreci durduğu sırada yaptığı bir iyi niyet jesti" olduğunu yazan gazete, bunun aynı zamanda AKP'nin etnik ve dini ayrılıkları giderme çabası olduğunu savundu.

ESKİ GÜNLERİ YAD ETMEK İÇİN...
 95 yıl aradan sonra yapılan ilk ayini değerlendiren Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, ise 11 asırdır kilesinin böyle bir gün görmediğini söyledi. Ayinin ardından Van Belediyesi'nin yaklaşık 30 din adamına verdiği yemekte konuşan Ateşyan, katkılarından ve her türlü desteği sergilediklerinden dolayı Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'ya şükranlarını sundu.
Kilisenin yaklaşık 11 asırdır kurulduğunu ve kurulduğu günden beri böylesi görkemli bir gün görmediğine değinen Ateşyan, Türkiye ve yurt dışından yaklaşık 5 bin kişinin ayin için Van'a geldiğini belirterek, "Gelen bu kadar kişi hep birlikte Müslüman ve Hıristiyan dualarını tanrıya iletmek için geldi.
Kimisi eski günlerini yad etmek, kimisi anne babalarının yaşadığı evleri aramak, kimisi de eski komşularını kardeş gibi oldukları kişileri aramak için geldi" dedi. Türkiye'de tarihi bir gün yaşandığının altını çizen Ateşyan, altın bir sayfa açıldığı ve bu sayfanın da sadece kendileri sayesinde değil, diğer kurum ve kişilerin verdiği desteklerle gerçekleştiğini ifade etti.

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ise, tarihi bir gün yaşadıklarını hatırlatarak, 'Bin yılların beraber yaşamışlığın sembolü olarak tekrar bir arada bulunduk. Her ne kadar tarihte bazı acılar yaşanmışsa da halklar beraber yaşamışlardır. Adına ne derseniz deyin geçmişi geri getiremeyiz. Ama böylesi organizasyonlarla belki tarihte yaşanmış acıları bir nebze de olsa unutturur ya da o acıların anısına saygımızı dile getirmiş oluruz.