Kaynak: AA
AB, Gambiya'nın geçiş dönemini desteklemek için 9 milyon euro verecek

Avrupa Birliği (AB), Gambiya'nın geçiş dönemi adalet sürecini desteklemek üzere 9 milyon euro taahhüt etti.

Gambiya Cumhurbaşkanlığı, AB'nin, Birleşmiş Milletler (BM) ve ulusal hükümetle yeni bir ortaklık çerçevesinde Gambiya'nın geçiş dönemi adalet sürecini desteklemek üzere 9 milyon euro taahhüt ettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Adama Barrow, yaptığı açıklamada, hükümetinin, insan hakları ihlallerinden sorumlu olanların hesap vermesinin yanı sıra mağdurlara tazminat ve destek sağlanmasının önemini anladığını belirtti.

Barrow, "Adaletin yerini bulması ve mağdurların hak ve haysiyetlerinin korunması için yorulmadan çalışacağız. Donör desteğini düzene sokmak ve çabaların tekrarlanmasını önlemek için bir ortaklık platformu kuruldu" ifadesini kullandı.

Eski Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh, 22 yıllık iktidarında işkence, tecavüz ve infaz gibi çeşitli hak ihlalleri iddialarıyla suçlanıyor.

Hükümet, geçen yıl Jammeh'in işlediği suçları araştırmak için bir komisyon kurduğunu ancak işleri devam ettirmek için mali kaynaklarının olmadığını açıklamıştı.

JAMMEH'İN 22 YILLIK İKTİDARI

Eski Cumhurbaşkanı Jammeh, 22 Temmuz 1994'te askeri darbe ile Gambiya'da yönetimi devralmış ve 22 yıl boyunca ülkeyi yönetmişti.

Jammeh, 1 Aralık 2016'daki cumhurbaşkanı seçiminde rakibi Adama Barrow'a yenilmişti. Sonuçları kabul etmeyen Jammeh, daha sonra iktidarı bırakması yönündeki çağrıları da reddetmişti.

Görevi Barrow'a 19 Ocak'ta devretmesi gereken Jammeh, 17 Ocak'ta 90 günlük olağanüstü hal ilan etmişti.

Sonrasında baskılara dayanamayan Jammeh, 21 Ocak'ta ülkeden ayrılarak Ekvator Ginesi'ne gitmişti.