ABD Başkanı Joe Biden, 108'inci yıl dönümünde Ermeni Soykırımı'nda yaşamını yitirenleri andı ve "Onları asla unutmayacağımıza bir kez daha söz veriyoruz" dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Biden'ın açıklamalarına, "Tarihi çarpıtmaya yeltenen siyasi şarlatanlar yine sahnede! Siyasi açıklamalarla tarih yeniden yazılamaz" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ
ABD Başkanı Biden: Ermeni Soykırımı sırasında kaybettiğimiz hayatları asla unutmayacağız

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Ermeni Soykırımı'nın 108'inci yıl dönümüne ilişkin bir anma mesajı yayımladı.

Beyaz Saray’ın resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, Biden, yaşamını yitirenleri andı ve onları unutmayacaklarına dair söz verdi.

“Bugün, Meds Yeghern - Ermeni soykırımı - sırasında kaybedilen hayatları hatırlamak için duruyoruz ve asla unutmama taahhüdümüzü yeniliyoruz” başlığıyla yayımlanan açıklamada “24 Nisan 1915'te Osmanlı yetkilileri İstanbul'daki Ermeni aydınları ve cemaat liderlerini tutuklayarak Ermeni toplumuna karşı sistematik bir şiddet kampanyası başlattı” denildi.

Beyaz Saray'ın açıklamasının devamı şöyle:

“Takip eden yıllarda bir buçuk milyon Ermeni tehcir edildi, katledildi ya da ölüme yürütüldü; bu trajedi Ermeni ailelerin nesillerini sonsuza dek etkiledi. 

Bu acı tarihi hatırlamak için dünyanın dört bir yanındaki uluslara katılırken, Ermeni halkının direncini ve kararlılığını da yansıtıyoruz. Hayatta kalanların pek çoğu, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere yeni topraklarda yeni hayatlara başlamak zorunda kaldı. Burada ve dünyanın dört bir yanında Ermeni halkı nefretin kötülüğünü umutla karşıladı. Toplumlarını yeniden inşa ettiler. Ailelerini beslediler ve kültürlerini korudular. Ulusumuzu güçlendirdiler. Ayrıca, 108 yıl önce yaşanan soykırımı hatırlamak ve bir daha asla tekrarlanmamasını sağlamak için kendi hikayelerini ve atalarının hikayelerini anlattılar.

Bugün bu taahhüdümüzü yenileyelim. Nefrete karşı sesimizi yükseltmeye, insan haklarını savunmaya ve zulümleri önlemeye yeniden söz verelim. Ve hep birlikte, tüm insanların onurlu, güvenli ve saygılı bir şekilde yaşayabileceği daha iyi bir gelecek için çabalarımızı iki katına çıkaralım."

ÇAVUŞOĞLU'NDAN BİDEN'E TEPKİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından, Biden'ın Ermeni Soykırımı’na ilişkin açıklamalarına, “Tarihi çarpıtmaya yeltenen siyasi şarlatanlar yine sahnede! Siyasi açıklamalarla tarih yeniden yazılamaz” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Çavuşoğlu’nun paylaşımı şöyle:

“Tarihi çarpıtmaya yeltenen siyasi şarlatanlar yine sahnede! Siyasi açıklamalarla tarih yeniden yazılamaz. Bu tutumlarında ısrar eden fırsatçılar, art niyet ve ikiyüzlülükleriyle hatırlanacaktır. Yüce Türk Milleti'ne tarih dersi vermek kimsenin haddi değildir.”