ABD’de Demokratlar çoğunluğu ele geçirdikleri Temsilciler Meclisi’nde ilk iş olarak ABD Başkanı Donald Trump’ın “Meksika’ya duvar” planına karşı harekete geçti. Perşembe günü Meclisi Başkanlığı koltuğuna oturan Nancy Pelosi’nin önderliğinde çıkarılan yasama paketinde Trump’ın duvar için istediği 5 milyar dolarlık fon yer bulmadı. Bunun yerine, 13 gündür bu kriz nedeniyle ‘kapalı konumda olan federal hükümeti’ işler […]

ABD’de Demokratlar duvara karşı

ABD’de Demokratlar çoğunluğu ele geçirdikleri Temsilciler Meclisi’nde ilk iş olarak ABD Başkanı Donald Trump’ın “Meksika’ya duvar” planına karşı harekete geçti. Perşembe günü Meclisi Başkanlığı koltuğuna oturan Nancy Pelosi’nin önderliğinde çıkarılan yasama paketinde Trump’ın duvar için istediği 5 milyar dolarlık fon yer bulmadı. Bunun yerine, 13 gündür bu kriz nedeniyle ‘kapalı konumda olan federal hükümeti’ işler hale getirmesi amaçlanan alternatif fon paketi, Trump’ın veto tehdidine rağmen onaylandı.

Bu iki aşamalı pakette, sınırın fiziki güvenliğini artırması için ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na 1.3 milyar dolar, teknik takip ve diğer teknolojiler için de bazı başka sınır güvenlik kurumlarına 300 milyon dolar kaynak ayrılıyor.

SİYASETLE ALAKALI DEĞİL

Yaptığı ilk açıklamada “Bu duvarı yapmıyoruz” diyen Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, “Bunun siyasetle de alakası yok. Bunun, iki ülke arasında hiç de ahlaki olmayan bir duvarla alakası var. Bu eski kafalı bir düşüncenin ürünü. Ayrıca maliyeti de uygun değil” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump ise Temsilciler Meclisi’nde süreç devam ederken, Instagram hesabından, Game of Thrones (Taht Oyunları) dizisine atıfla, “Duvar Geliyor” (The Wall is Coming) paylaşımı yaptı.

Ancak Temsilciler Meclisi’nden geçen paketin, Cumhuriyetçilerin elindeki Senato’da reddedilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Senato’daki Cumhuriyetçilerin lideri Mitch McConnell, Trump’un desteklemediği hiçbir tasarıyı desteklemeyeceklerini daha önce açıklamıştı.

Kongre’deki dağılım
Demokrat Parti, sekiz senenin ardından kasım ayındaki seçimde ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirmişti. Demokratlar, 450 üyeli Temsilciler Meclisi’nde 235 sandalyeye ulaşırken, Cumhuriyetçiler 199 sandalyede kaldı. Kongre’nin üst kanadı 100 üyeli Senato’da ise Cumhuriyetçiler 53 sandalyeye sahipken, Demokratlar 45 koltuğa sahip. İki de bağımsız üye var.

HÜKÜMET KAPALI

Beyaz Saray ve Kongre’nin, Meksika’ya duvar planını da içermesi istenen yeni bütçe üzerinde anlaşamaması nedeniyle 21 Aralık gece yarısından itibaren federal hükümet resmen kapanmıştı. Trump döneminde üçüncü kez hükümet kapandı. Trump, Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar için Kongre’den 5 milyar dolarlık ek ödenek istiyor. Trump ağustos ayında Florida’nın Tampa kentinde destekçileri ile yaptığı mitingde Meksika sınırına duvar inşasının ‘çoktan başladığını’ söylemişti.

Trump’ın kampanya döneminde seçmenlerine vaat ettiği Meksika sınırına duvar projesinin tahmini maliyetinin 23 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Pelosi ve Trump, hükümetin kapanması ile sonuçlanan kriz öncesi Beyaz Saray’da duvar konusunda kameralar önünde tartışmıştı.

FEDERAL HÜKÜMETİN KAPANMASI NE DEMEK?
ABD kanunlarına göre Kongre yeni bütçeyi onaylamazsa harcama yetkisini kaybeden federal hükümet kapanıyor. Bu durum yaklaşık 320 milyonu aşkın kişiye hizmet veren federal hükümetin hayati hizmetler dışındaki tüm faaliyetlerini durdurması anlamına geliyor. Bu süreçte, hayati olmayan kamu çalışanları zorunlu izne çıkarılırken, ABD ordusu, CIA, FBI ve NSA gibi istihbarat kurumları, kamu hastanelerinde çalışan doktor ve hemşireler, havaalanları ve hapishanelerdeki güvenlik görevlileri gibi kamu çalışanları görevlerine devam ediyor. ‘Hayati’ personel kategorisinde yer alan bu çalışanlar, kapanma dönemlerindeki maaşlarını genellikle Kongre yeni bir bütçe geçirene kadar alamıyor. Ülkede ‘hayati olmayan’ hizmetler için çalışanların sayısı yaklaşık 850 binken, ‘hayati’ personel sayısının 2 milyon civarında olduğu belirtiliyor.