Irak’ta yeni başbakan adayı Mustafa el Kazımi’nin hükümet kurma çalışmalarını ABD yakından takip ediyor. Ülkedeki protesto gösterileri sonrası istifa eden başbakan Abdülmehdi yerine yeni isim bulma arayışları uzunca süre devam ederken son isim konusunda tarafların uzlaşmaya yakın olduğu görüldü

ABD  gölgesinde hükümet

Irak'ta ekim ayında başlayan yoksulluk ve yolsuzluk protestoları sonucu istifa eden eski başbakan Adil Abdülmehdi yerine isim arayışında en son Ulusal İstihbarat Daire Başkanı Mustafa el Kazımi'ye hükümet kurma görevi verilmesine dair tartışmalar sürüyor.

Irak Hizbullahı'nın en son başbakan adayı Kazımi'yi 'İranlı komutan Kasım Süleymani suikastinde parmağı olmak' ile suçlamasının ardından ülkede hükümet kurma krizi yeniden yükselirken Kazımi'nin başbakanlık serüvenine ilk desteğin ABD'den gelmesi gözlerden kaçmadı.

'GÜVENİLİR LİDER' TALEBİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, Irak'ta yeni hükümet kurma çalışmalarını yakından takip ettiklerini kamuoyuna duyurdu. Pompeo, ülkedeki Sünni, Şii ve Kürt liderlerin yeni bir hükümet kurulması konusunda ortak bir noktada buluşmuş gibi gözüktüğünü belirterek, "Irak'ta kurulacak yeni hükümetin Irak'ın çıkarlarını ve halkının ihtiyaçlarını ön plana koymasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Irak halkının yanında olduklarını ileri süren Pompeo, "Irak halkı gerçek bir reform ve güvenilir liderler talep ediyor. Bu talepler şiddet ya da baskı olmadan ele alınmayı hak ediyor. Biz de Irak halkının yanında duruyor, yolsuzluk ve terörden uzak, egemen, müreffeh bir Irak arayışında olduğumuzu vurguluyoruz" açıklaması yaptı.

ASKERLER HÂLÂ AKTİF

Öte yandan, ABD'nin Irak'ta bulunduğu askeri üslerde kimi değişiklik yaptığı, askerlerini İran'ın hedef aldığı üslerden uzak tutarak farklı bölgelere kaydırdığı geçen hafta kamuoyuna yansımıştı. 'IŞİD'le mücadele' kapsamında ülkede halen faaliyetlerine devam eden ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon ve NATO bünyesinde faaliyet gösteren kimi askerler de 'koronavirüsle mücadele' kapsamında 'geçici olarak' Kuveyt'teki askeri üslere kaydırılmıştı.

İran'ın Ayn El Esad askeri üssünü hedef aldığı hava saldırısı sonrası Irak Parlamentosu'nun 'Ülkeden yabancı askerlerin çıkarılması' yönünde aldığı karara itibar etmeyen ABD, ülkedeki çıkarlarını korumaya devam edeceğini savunmuş, yeni hükümet kurma aşamalarını yakından takip ettiğini de bildirmişti