ABD ile tutuklama krizi

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda çalışan bir görevlinin FETÖ soruşturması kapsamında ‘casusluk’tan tutuklanması Washington ile Ankara arasında tansiyonu yükseltti.

İrtibat görevlisi Metin Topuz, İstanbul Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında önceki gün çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Topuz’un 17-25 Aralık Operasyonu öncesi, dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz ve operasyonu düzenleyen emniyet müdürleriyle düzenli olarak telefonla görüştüğü belirlendi. Topuz’un, Öz’ün yanı sıra eski polis müdürleri Yakup Saygılı, Nazmi Ardıç, Mahir Çakallı, Mehmet Akif Üner’le de bağlantıda olduğunun saptandığı ifade edildi.

Neyle suçlanıyor?
Topuz’a yöneltilen suçlamalar, ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ‘devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek’ ve ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ olarak sıralandı. Topuz’un beş gün önce gözaltına alındığı ortaya çıkmıştı.

Daha önce de Adana’daki ABD Konsolosluğu’nda uzun yıllardır tercüman olarak görev yapan Hamza Uluçay, PKK üyeliği iddiasıyla tutuklanmıştı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan ABD’nin Ankara Büyükelçiliği tutuklamaya tepki gösterdi. Büyükelçilik, İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli bir yerel çalışanın tutuklanmasından büyük bir rahatsızlık duyulduğunu belirtti ve çalışanlara yönelik ‘temelsiz iddiaların’ iki ülke arasındaki uzun dönemli ortaklığı baltaladığını belirtti.

Büyükelçiliğin Twitter adresinden Türkçe ve İngilizce olarak yapılan açıklamada, “Amerikan hükümeti, (...) Türk hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük rahatsızlık duymaktadır” denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi; “ABD, Amerikan hükümeti çalışanları ve Türkiye’deki Amerikan vatandaşlarının Türk anayasası ve uluslararası yasalarla uyumlu şekilde yasal sürece tabi tutulmalarını sağlamak için Türk hükümetiyle çalışmaya devam edecektir. On yıllardır, her iki ülkenin yerel çalışanlarının Türkiye ile Amerika arasında işbirliğini artırma çabaları, iki ülkenin de güvenliğini iyileştirmiş, iş olanaklarını kuvvetlendirmiş ve vatandaşlarımızı birbirine yakınlaştırmıştır. Çalışanlarımıza yönelik temelsiz ve kaynağı belirsiz iddialar, bizim uzun dönemli ortaklığımızı baltalamakta ve bu ortaklığın değerini azaltmaktadır.”

Kalın: Konu yargıda
Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Her ülke uluslararası ilişkilerinde kendi çıkarlarını gözetir. Tutuklanan ABD konsolosluğu çalışanının FETÖ sanığı Adil Öksüz’le çok yoğun teması saptanmış, yargı konuyu takip ediyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, tutuklanan ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin T’nin Başkonsolosluğun resmi personeli olmadığını ifade etti. Sözcü Müftüoğlu, tutuklanan Topuz’un ABD Konsolosluğu’nun resmi listesinde kayıtlı personeli ve herhangi bir diplomatik veya konsüler bağışıklık sahibi olmadığını bildirdi.