ABD, Rusya ve Çin arasında Soğuk Savaş dönemini andıran karşılıklı açıklamalar keskinleşiyor. ABD’nin, Asya ve Karadeniz hamlelerine karşılık Rusya ve Çin, kendilerini savunmaktan geri durmayacaklarını ifade ediyor.

ABD-Rusya-Çin krizi keskinleşiyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin 46. Başkanı Joe Biden, Donald Trump döneminde dış politikada gerileyen hegemonyasını toparlamak adına çalışmalarına hız verdi. Savaş örgütü NATO’yu eski gücüne kavuşturmayı her fırsatta yineleyen Biden, diğer yandan Rusya ve Çin karşısında uluslararası ittifakları güçlendiriyor, kendi karasuları dışında savaş gemilerini geçirmekten de imtina etmiyor.

‘ABD, CEVABINI ALACAKTIR’

Güney Çin Denizi'nde sık sık karşı karşıya gelen ABD ve Çin, bu kez ABD donanmasına ait "USS John S. McCain" muhrip gemisinin Tayvan Boğazı'ndan geçmesiyle yeniden karşı karşya geldi. Çin, ABD donanmasına ait muhrip gemisinin Tayvan Boğazı'ndan geçmesine "ihtiyatlı" bir şekilde yanıt verileceğini açıkladı. ABD yönetimi ise söz konusu geçişin "uluslararası sulardan ve uluslararası hukuka uygun" olarak yapıldığını savundu. Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Harekat Alanı Komutanlığı Sözcüsü Kıdemli Albay Cang Çunhui, yaptığı yazılı açıklamada, ABD savaş gemisinin geçiş boyunca izlendiğini duyurdu. Cang, söz konusu eylemi protesto ederken, bu harekete kesin bir şekilde karşı çıktıklarının altını çizdi.


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Tayvan'a olan bağlılığımız çok sağlam. Bunun, Tayvan Boğazı genelinde ve bölgede barış ve istikrarın korunmasına katkıda bulunduğunu düşünüyor ve biliyoruz. ABD, Tayvan'daki halkın güvenliğini, sosyal ya da ekonomik sistemini tehlikeye atacak her türlü kuvvet kullanımına ve diğer baskı biçimlerine direnme kapasitesine sahiptir" iddiasında bulunmuştu.

DOSTÇA OLMAYAN ADIMLAR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kazakistan’da katıldığı bir toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu. Bloomberg haber ajansının, Biden yönetiminin Rusya’nın gerçekleştirdiğini savunduğu siber saldırılara karşılık olarak yeni yaptırımlar uygulamayı değerlendirdiğini iddialarının sorulduğu Lavrov, Her dostça olmayan adıma karşılık vereceğiz, bunu söylemeye dahi gerek yok” yanıtını verdi.

Önceki gün de Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile görüşen Lavrov, ortak basın toplantısında Rusya ve Çin'in askeri blok oluşturacağı yönündeki söylentilere yanıt vermişti. Rusya ve Çin'in giderek daha da yakınlaşan bir partnerliğe sahip olmalarına rağmen ABD öncülüğündeki NATO'ya karşı resmi bir ittifak kurmanın faydalı olacağını düşünmediklerini anlatan Lavrov, "Rusya-Çin ilişkileri tarihteki en iyi seviyeye ulaştı. Ancak bu ilişkiler, silahlı bir ittifak kurma amacı gütmemize yol açmayacak" dedi.

Moskova ve Pekin'in NATO'ya rakip bir askeri blok kurmayacağını zira bu tür münhasır oluşumların yapıcılıktan uzak olduğunu vurguladı. Bununla ilgili tutumumuz, en üst düzeyde kabul edilen ikili belgelerde belirtildi" dedi.

NATO’DAN LVİV’E ZİYARET

Öte yandan NATO Askeri Komite Başkanı Orgeneral Stuart Peach, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak ile Lviv şehrinde görüştü. Ukrayna Ordusundan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Peach ve Homçak, Ukrayna ve bölgedeki güvenlik durumunu ele aldı. NATO standartları kapsamında Ukrayna ordusunda reform sürecinin görüşüldüğü toplantıda, Peach, örgütün Ukrayna'ya desteğinin devam edeceğini bildirdi. Homçak da ziyaretin stratejik ortaklığa verilen önemi gösterdiğini ifade ederek NATO ve Ukrayna ordusu arasındaki ilişkilerin ivme kazandığını belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da , Rus askeri birliklerin Ukrayna sınırına yakın bölgelerde ne kadar kalacağıyla ilgili sorularına Rusya yönetiminin gerekli gördüğü süre boyunca tutmaya devam edeceğini belirtti.

Bu açıklamanın ardından bir diğer gelişme de Ukrayna cephesinden geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkenin temas hattındaki askerlerine destek vermek gerekçesiyle Donbass’a gitti. Donetsk Halk Cumhuriyeti, ziyaretin temas hattındaki gerginliği artıracağından endişe ettiğini bildirdi.