Açılışlarda 'abisini' aratmıyor: Yeni Türkiye'nin 'işaret fişeği'ni ateşledi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Güney Amerika dönüş yolunda açıkladığı ve İstanbul trafiğini rahatlatacağını iddia ettiği İstanbul Boğazı’na üçüncü tüp geçiti projesinin detayları bugün açıklandı. Haliç'teki İstanbul Kongre Merkezi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katıldığı tanıtım toplantısı  AKP'nin gövde gösterisisne dönüştü.

Toplumun büyük kesiminin karşı çıktığı 'çılgın projeyle', Boğaziçi Köprüsü’nün Anadolu Yakası’ndaki ayağı ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün Avrupa yakasındaki ayağı trafiği arasında geçiş sağlanması amaçlanıyor.

'İSTANBUL VAROLUŞUMUZUN SIRRI'
Törende konuşan Davutoğlu, "Rabbimin insanlığa ve milletimize en büyük lütfu olan aziz İstanbul'a selam olsun. Ecdadımızın bizlere en büyük mirası olan İstanbul'a selam olsun. İstanbul'u anlayan yaradılışı anlar. Bugün İstanbul'un için tarihi bir gün. İstanbul iddialı milletlerin elinde yükselir ve iddialı milletleri yükseltir. İşte biz İstanbul'a böyle bakıyoruz. İstanbul varoluşumuzun sırrıdır" dedi.

Projenin 'Yeni İstanbul' yaratacağını savunan Davutoğlu bunun 'İstanbul üzerinden Yeni Türkiye'nin işaret fişeği' anlamına geldiğini de öne sürdü.

'ÜÇ KAT DEMEK ÜÇ İMPARATORLUK DEMEK'
Davutoğlu, "Bugün sizlere müjdelediğimiz, üç katlı mega proje, üç katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi, sembolik bir anlam da taşıyor.  üç kat demek; üç imparatorluk demek. Üç kat, iki karayolu, bir metro yoluyla boğazın altından geçip, 6,5 kilometrelik bu tünel, bir anlamda üç imparatorluk üzerinde İstanbul'un 4. büyük küresel devleti, Türkiye Cumhuriyet Devleti'nin işaret fişeği de olacak. İstanbul'a her şey yakışır" dedi.

Davutoğlu, 'İstanbul vizyonumuz' dediği proje hakkında şu ifadeleri kullandı; "6,5 kilometre olacak 3 katlı tünel İstanbul'un 4. büyük projesi olacak. 16 bin 150 metre uzunluğunda olan karayolu bir ucundan bir ucuna 14 dakikada gidilecek. İncirli-Söğütlüçeşme metrosuyla 1 buçuk milyon yolcuyu 14 istasyona ulaştıracak. İncirli-Söğütlüçeşme 40 dakika olacak. Yeni Türkiye 2023 hedeflerine azim ve kararlılıkla devam edecek. Üç katlı tünel İstanbul'a değer..."

'YAKLAŞIK DEĞİL, DAKİKALIK RANDEVU VERİLECEK'
Proje hakkında detayları veren Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ise, devletin kasasından tek kuruş dahi çıkmayacağını öne sürdü. Elvan, "Proje görüntü kirliliği oluşturmayacağını ve silueti bozmayacak. Bu proje yap-işlet-devret modeli ile yapılacak ve devletin kasasından bir kuruş dahi para çıkmayacak" dedi.

İstanbul'da yaşayanların artık 'dakikalık' randevu verebileceğini öne sürerek projeyi savunan Elvan, şu ifadeleri kullandı; "İncirli'den Söğütlüçeşme'ye yeni metro ile 40 dakikada gidilecek. Mega proje kapsamında inşa edilecek karayolu geçiş tünelleriyle İstanbul Boğazı yeni bir yola kavuşacak. TEM - D100- FSM Köprüsü - Boğaziçi Köprüsü karayolu tünelimiz tamamen entegre olacak. Projemiz görüntü kirliliği oluşturmayacaktır. İstanbul'da artık yaklaşık değil, dakikalık randevu verebilme dolayısıyla zaman planlaması olacaktır."

***

Erdoğan'dan telgraf: İstanbullular'ın hayalleri gerçeğe dönüşüyor

Açılışa katılamayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir telgraf gönderdi. Mesajda şu ifadeler kullanıldı; "Sayın Lütfi Elvan dünya şehri İstanbul'u geleceğe taşıyacak proje davetiniz için teşekkür ediyorum. İstanbul için planlanan yatırımlar yeni Türkiye yolunda önemli adımlardır. Bu tüp geçit projesi ülkemizin gelişmesi ve büyümesinde öncü rol oynayan istanbul için hayalleri gerçeğe dönüştüren projelerden biri olacaktır. İstanbul'da ulaşımı rahatlatacak İstanbulluların hayatını kolaylaştıracak bu yeni projenin hizmete girmesi büyük önem taşımaktadır."

***

'Üç katlı büyük İstanbul tüneli' adı verilen projeye göre, boğazın altı Küçüksu'dan Gayrettepe'ye üç katlı dev bir tünelle geçilecek. Projenin beş yıol sürmesi bekleniyor.