İzleme Heyeti Adalet Bakanlığı’na açlık grevi raporu sundu. Raporda, tutukluların sağlık ve cezaevi koşullarına dikkat çekilerek, “İktidar sorumluluğunu görmeli ve bir an önce bu talepleri karşılamalıdır” denildi. Hapishanelerinde Devam Eden Açlık Grevleri Tespit ve Değerlendirme Raporu Adalet Bakanlığı’na sunuldu. Açlık grevlerini takip etmek amacıyla İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği […]

Açlık grevleri raporu: Cezaevlerine bağımsız heyet girsin

İzleme Heyeti Adalet Bakanlığı’na açlık grevi raporu sundu. Raporda, tutukluların sağlık ve cezaevi koşullarına dikkat çekilerek, “İktidar sorumluluğunu görmeli ve bir an önce bu talepleri karşılamalıdır” denildi.

Hapishanelerinde Devam Eden Açlık Grevleri Tespit ve Değerlendirme Raporu Adalet Bakanlığı’na sunuldu. Açlık grevlerini takip etmek amacıyla İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nden oluşan heyetin raporunda 92 cezaevinde 3 bin civarında tutuklunun açlık grevinde olduğu belirtildi.

Tecridin kaldırılması talebiyle 8 Kasım’da açlık grevine başlayan HDP milletvekili Leyla Güven’in 182’nci gününü geride bıraktığı, tutuklu siyasetçiler Sebahat Tuncel ve Selma Irmak’ın 15 Ocak, HDP’li milletvekilleri Dersim Dağ’ın 3 Mart, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın ise 8 Mart’tan beri açlık grevinde olduğu belirtildi.

İLAÇLAR, GAZETELER VERİLMİYOR

Tecridi protesto etmek için şu ana kadar sekiz kişinin yaşamlarına son verildiğinin belirtildiği raporda, cezaevlerinde devam eden açlık grevlerinin geldiği aşamanın çok ciddi aşamada olduğuna dikkat çekildi.

Bağımsız heyetlerin ve bağımsız hekimlerin cezaevlerine girmesine izin verilmesinin istendiği raporda, açlık grevindeki tutuklularda birçok sağlık probleminin yaşandığı vurgulandı.

Raporda açlık grevindeki tutuklulara gazetelerin verilmediği, 8 cezaevinde de karbonat verilmediği gibi birçok cezaevinde de yeterli dozda B1 ilacı verilmediği kaydedildi.

AİLELERE POLİS ENGELİ

Diyarbakır, Adana, Gebze başta olmak üzere birçok kentte ailelerin açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla yaptığı açıklamalar ise polis tarafından engellenmek istendi. Diyarbakır’da Koşuyolu Parkı’nda eylem yapmak isteyen tutuklu anneleri Batıkent Kavşağı’nda polis ablukasına alındı. Bunun üzerine anneler de bulundukları yerde oturma eylemi başlattı.

Adana’da da açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla İsmet İnönü Parkı’nda açıklama yapmaları engellenen aileler, çocuklarının talepleri yerine getirilinceye kadar alanlarda olacaklarını söyledi. Parkı ablukaya alan polis, ailelere “Her gün açıklama mı olur? Açıklama yapmadan dağılın” diye uyarıda bulundu. Aileler ise “Çocuklarımız ölüyor. Her gün alanda olacağız. Çocuklarımızın talepleri yerine getirilsin” dedi.