Rusya ile İran arasında BAE’nin de egemenlik iddiasında bulunduğu Basra Körfezi’ndeki adalar gerilimi sürüyor. İran Dışişleri Bakanı, "Toprak bütünlüğümüz tartışılamaz" sözleriyle Moskova’ya tepki gösterdi.

Adalarda gerilim
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Moskova'daki Rusya-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) toplantısında açıklanan ortak bildiride Basra Körfezi'ndeki adaların statüsünün uluslararası hukuk kapsamında çözülmesi ifadesine İran'ın tepkisi sürüyor.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de egemenlik iddiasında bulunduğu üç adanın kendilerine ait olduğunu açıklayan Tahran, Moskova'ya tepkili. Rusya'nın Tahran Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırmasının ardından dün de İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan "İran'ın toprak bütünlüğü tartışılamaz" sözleriyle tepki gösterdi.

MOSKOVA'YA TEPKİ

Moskova'nın, Tahran'ın tepkisi üzerine yaptığı açıklamaları 'yetersiz' bulduklarını kaydeden İranlı Bakan, "İran egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğü konusunda hiçbir tarafa hiçbir şekilde müsamaha göstermez" ifadelerini kullandı.

Bakan Abdullahiyan, başkent Tahran'ı ziyaret eden Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi ile görüşmesi sonrasındaki açıklamalarda krize değindi. 

Bildiriye İran'ın toprak bütünlüğünün dahil edildiğini kaydeden Abdullahiyan adaların 'İran topraklarının bir parçası' olduğunu belirtti.

UKRAYNA VURGUSU

"Rusya'nın veya herhangi bir tarafın İran'ın toprak bütünlüğü konusunda açıklama ya da müdahalelerine karşı asla müsamaha etmeyeceğiz" diyen Abdullahiyan şöyle konuştu: "Ukrayna dahil tüm ülkelerin toprak bütünlüğünü vurguluyor, savaşın durdurulmasında ve siyasi çözüme odaklanılmasında ısrar ediyor ve çatışmanın taraflarından siyasi müzakere yoluna dönmelerini istiyoruz." 

KARŞILIKLI HAKİMİYET İDDİALARI

Hürmüz Boğazı’na yakınlığı sebebiyle stratejik konumda yer alan Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarıyla ilgili İran ve BAE hak iddia ediyor. Adalar, 1971’e kadar İngiliz işgali altındaydı. İngiltere’nin adaların kontrolünü BAE’ye devrederek çekilmesinin ardından İran hakimiyeti ele geçirdi. BAE, İran’ı ‘işgalci’ olarak niteliyor. İran ise adaların geçici olarak 1903’te İngiltere’nin eline geçtiğini, 1971’de iade edildiğini ve o tarihte henüz kurulmamış olan BAE’nin hakimiyet iddiasında bulunamayacağını savunuyor.

NE OLMUŞTU?

Moskova'da 10 Temmuz'da düzenlenen "Rusya-Körfez İşbirliği Konseyi Stratejik Diyalog Toplantısı" sonrasında yayınlanan ortak açıklamada, "BAE'nin Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adalarıyla ilgili İran ile yaşadığı anlaşmazlığa uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ve ikili müzakereler yoluyla barışçıl bir çözüme ulaşma girişimi dahil olmak üzere tüm barışçıl çabalara destek' vurgusu yapılmıştı. Tahran yönetimi açıklamaya tepki göstermişti.