Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un kardeşi Yahya Tunç'un, FETÖ'nün haberleşme uygulaması ByLock'ta bin 454 kaydı olduğu ortaya çıktı. Mahkeme, kararında, Tunç'un kendisinin teslim olması nedeniyle etkin pişmanlıkta bulunarak örgütün yapısı ve faaliyetleri çerçevesinde faydalı bilgiler verdiğini belirterek ceza verilmesine yer olmadığı kararı verdi.

Adalet Bakanı'nın kardeşi Yahya Tunç'un ByLock kaydı tespit edilmiş: 'Etkin pişmanlıktan' faydalandırıldı

Türkiye’de 28 Mayıs’ta yapılan seçimlerin ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adalet Bakanlığı’na getirdiği Yılmaz Tunç’un kardeşi Yahya Tunç’un 'FETÖ' üyeliği suçlamasıyla İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı ortaya çıktı.

Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre, ByLock isimli uygulamada kaydı olanlardan biri İstanbul'da avukatlık yapan Yahya Tunç. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un kardeşi olan Yahya Tunç, 'FETÖ' üyeliği suçlamasıyla İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı.

Tunç hakkında hazırlanan iddianamede, ByLock'ta 1454 adet kaydı olduğunun tespit edildiği, ByLock kullanıcısı 22 kişiyle ve FETÖ davalarında hakkında adli işlem yapılan 166 kişiyle iletişim kaydı olduğu belirtildi.

2017'DE KENDİSİ BAŞVURMUŞ

2017 yılında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na kendi giderek ifade veren Tunç, şunları söyledi:

"Denge Hukuki ve Bilimsel Araştırmalar Derneği faaliyetleri sürecinde yaşanan olaylara baktığımda, bir dönem dernek üyeleri tarafından telefonuma Tango adlı program yükleneceği söylenmişti. Bu program vasıtasıyla dernek yönetimindeki kişiler ile görüşme yapmıştım. O dönem itibari ile bana Tango'nun iletişim programı olduğu söylenmişti. Ancak dernek yönetimden bu programı yükleyen ve kullanan diğer kişilerin FETÖ/PDY yapılanmasına mensup olduğunun anlaşılması sebebiyle bana yüklemiş oldukları programın ByLock kriptografik iletişim programı olabileceğini değerlendirerek Cumhuriyet Başsavcılığınıza başvuru gereği duydum."

“TESLİM OLMADAN ÖNCE TELEFONU SIFIRLAMIŞ”

İddianamede, Tunç'un ByLock kullanıcısı olmasının yanı sıra, örgütsel sohbetlere ve yurt dışı gezilerine katıldığı, Bank Asya'da birden fazla hesabı ve kredi kartı olduğu belirtildi. İddianamede ayrıca, Tunç'un telefonunu "ByLock yüklemiş olabilirler" diyerek savcılığa teslim ettiği cep telefonunun, teslim edilmeden önce sıfırlandığına vurgu yapıldı. Savcılık, Tunç'un kendisinin giderek ifade vermiş olmasının 'etkin pişmanlık' kapsamında olmadığını değerlendirerek, 'FETÖ' üyeliği suçundan cezalandırılmasını talep etti.

MAHKEME, ETKİN PİŞMANLIKTAN FAYDALANDIRDI

2017'de başlatılan soruşturmanın ardından yargılama 2021 yılına kadar sürdü. İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Şubat 2021'deki kararında Tunç'un kendisinin teslim olması nedeniyle etkin pişmanlıkta bulunarak örgütün yapısı ve faaliyetleri çerçevesinde faydalı bilgiler verdiğini belirtti ve hakkında ceza verilmesine yer olmadığı kararı verdi.

Konuyla ilgili telefonla ulaşılmaya çalışılan Tunç, uygun olmadığını daha sonra görüşmek istediğini söyledi. Tunç, daha sonra yapılan aramaya da yanıt vermedi.