Gazeteci Yanardağ Silivri’ye gönderildi. CHP Adalet Bakanlığı’na ziyaret başvurusu yaparken Yanardağın serbest bırakılmasını isteyen demokratik kitle örgütleri, “Adalet bir gün herkese lazım olacak” dedi.

Adalet bir gün herkese lazım
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

BirGün yazarı ve TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın hedef gösterilerek tutuklanmasının yankıları sürüyor. Yanardağ’ın tutuklanma kararına ilişkin dayanışma mesajları gelirken iktidar ve yandaşlar da hedef göstermeye devam etti.

Silivri Cezaevi’ne gönderilen Yanardağ, avukatı Bilgutay Hakkı Durna ile cezaevinde görüştü. Durna görüşme sonrası Yanardağ’ın sağlığının iyi olduğunu belirtirken dayanışma gösteren tüm dostlara teşekkür ettiğini aktardı.

PEN Yazarlar Derneği Yanardağ’a için dayanışma mesajı yayımladı. Yanardağ’ın serbest bırakılmasının ifade edildiği açıklamada tutuklama kararı eleştirilirken adalet vurgusu öne çıktı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Gazeteci, yazar, üyemiz; Merdan Yanardağ yaptığı bir açıklamadan dolayı apar topar tutuklandı. Kendisi  ‘Ben hiçbir terör örgütünü övmedim, hiçbir terör örgütü liderini de övmedim. Böyle bir kastım da niyetim de yok’ dediği halde tutuklandı. Söylediklerinin montajlanarak sunulduğunu söyleyen Merdan Yanardağ'ın apar topar tutuklanmasının kabul edilir bir yanı yoktur. Hep söylüyoruz ‘Adalet herkese bir gün lazım olacaktır’ diye. Merdan Yanardağ derhal serbest bırakılmalıdır.”

ADALET BAKANLIĞI’NA ZİYARET BAŞVURUSU

CHP Grubunun Merdan Yanardağ’ın için görevlendirdiği milletvekili heyeti görüşme talebi ile Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. CHP'de oluşturulan heyette içerisinde Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu yer aldı.

CHP başvurunun Yanardağ’ı ziyaret amacıyla yapıldığını belirtilen bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Cumhuriyet Halk Partisi Heyeti, Adalet Bakanlığı’ndan gelecek yanıtın ardından Merdan Yanardağ’ı cezaevinde ziyaret ederek, çalışmalarına başlayacaktır" ifadelerine yer verildi.

UYGULANMAYAN AİHM’İ SEBEP GÖSTERDİ

Bayram ziyaretlerini memleketi Bartın’da geçiren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AKP İL Başkanlığı’nda yapılan bayramlaşma törenine katıldı. Tutuklanan Merdan Yanardağ hakkında açıklamalar yaptı.

Yanardağ’ın tutuklanmasına ilişkin karara tepki gösterenlere Erdoğan’ın daha önce Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş hakkındaki kararları dolayısıyla hedef aldığı AİHM sözleşmelerini göstererek cevap veren Tunç, “AİHM ve BM sözleşmeleri ortada. Hiçbir ifade, hiçbir düşünce terörü destekleyemez. Çünkü terörün hedefinde insan hakları vardır. Terörün hedefinde yaşam hakkının ihlali vardır. En önemli hak yaşam hakkı ihlalidir” dedi.

HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ ASLA ENGELLENEMEZ

29 Ekim Kadınlar Derneği de tutuklama kararının ifade özgürlüğüne tehdit olduğunu vurguladı. Yapılan açıklamada “Kamuoyunun yakından tanıdığı bir basın emekçisi olan Merdan Yanardağ'ın önce gözaltına alınması, ardından salt açıkladığı iddia edilen düşünceleri nedeniyle tutuklanması, tüm yurttaşların ifade özgürlüğüne yöneltilmiş bir tehdittir. Demokrasinin en temel güvencelerinden olan anlatım- ifade özgürlüğü ve buna bağlı olarak basın- haber alma özgürlükleri insan haklarının temel güvencelerindendir. Temel insan hakları ihlal edilen toplumlar, kendi yurtlarında adeta cezaevine kapatılmış olurlar. Hemen seçimlerin arifesinde yaratılan baskı ortamı, halkın yararına olmadığı gibi iktidarların da yararına değildir. İktidar, insan haklarına dayalı adaletle güçlenir. Tüm yönetenleri, adil olmaya çağırıyoruz” İfadeleri yer aldı.

İBB İYİ Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan da sosyal medyadan yayımladığı bir video ile Merdan Yanardağ’ı hedef aldı. Bülent Ecevit’in geçmişte bir tartışma programında söylediği sözlerle gönderme yapan Özkan videoyu “Bir zamanlar Ecevit’in de dediği gibi: “Terörü teşvik eden bir yazar teröristten daha suçludur.” mesajı ile yayımladı.