Adana Baro Başkanı Küçük, Avukatlık Kanunu’ndaki değişikliğe ilişkin taslağı eleştirerek “Baroların dava açma ve katılma yetkileri kısıtlayan taslağı kabul etmediklerini” kaydetti

Adana Barosu’ndan Avukatlık Kanunu’ndaki değişiklik taslağına tepki

Yargı Reformu çalışmaları kapsamında Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu ve Adalet Bakanlığı’nın bu yıl içinde Avukatlık Kanunu’ndaki değişikliğe ilişkin taslağı TBMM’ye sunması hedefleniyor.

Adana Baro Başkanı, Veli Küçük, Diyanet İşleri Başkanı’nın Cuma hutbesinden sonra siyasi iktidarın yeniden gündeme getirdiği Avukatlık Kanunu taslağına ilişkin itirazlarını içeren yazılı açıklama yayımladı.

Taslakla getirilen ve 10 yıllık avukatlara verilecek “Uzman Avukat” unvanının haksız rekabetin doğmasına yol açacağını belirten Küçük, “Genç meslektaşlarımızın sömürüsüne dayanak oluşturacaktır. Sağlam bir meslek içi eğitim, deneyim ve liyakate dayalı sitem oluşturmadan verilecek ünvanların adalete ve hukuka faydası olmayacaktır. Bu düzenleme avukatlık mesleğinin yerine getirilmesini zorlaştırmakta, genç avukatları işsizliğe sürüklemekte ve Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır” ifadelerini kaydetti.

BAROLARIN DAVA AÇMA YETKİSİ KISITLANAMAZ

Taslak ile baro yönetimlerinin görevleri sınırlandırılarak sadece bir meslek örgütü haline getirme amacı taşındığına değinilen açıklamada, itirazlar şöyle sıralandı:

“*Baroların mevcut yasaya göre hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunma görevi, şekil olarak yeni taslakta korunmuşsa da baroların dava açma ve katılma yetkileri kısıtlanarak bu görev ve sorumluluklar etkisizleştirilmiştir.

*Avukatlık sınavı, taslak ile getirilen yeni düzenlemede Adalet Bakanlığı tarafından yapılan ve TBB’nin hiçbir aşamasına ortak edilmediği bir nitelik taşımaktadır.

* Yeni taslak ile avukat tacir ve işadamı haline getirilmek istenmekte, asıl işlevselliği kaybettirilmeye çalışılmaktadır. Avukatlık sadece kazanç amacı ile yapılan bir meslek değildir.

*Taslak özellikle üye sayısı olarak büyük baroların etkinliğini kırmaya yönelik olduğu çok açık ve ortadadır. Son dönemde hukukun üstünlüğünü savunan baroların delege sayısını kısıtlamak suretiyle TBB nezdinde etkin olmalarının önüne geçmek, TBB ve baroları siyasi iktidarın etkisinde faaliyet göstermesi amaçlı demokratik olmayan yaklaşımları kesinlikle kabul etmeyeceğiz.

*Barolar meslek örgütü olup, aynı ilde birden fazla baro olacak şekilde bölünemez. Bölünmeye değil, meslek sorunları etrafında birleşmeye ihtiyaç vardır.”

TBB GÖREVE ÇAĞRILDI

Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve yönetimini göreve ve etkin çözümler üretmeye davet eden açıklamada, “Halkın ve yurttaşın hak arayışının, adalete erişiminin, özgürlüklerin sesi ve teminatı olan baroları vesayetçi ve eksenine almaya dönük çabalar nafiledir. Barolar siyasi iktidar veya hiçbir güç odağı tarafından teslim alınamaz, hukuk devletini ve demokrasiyi savunmalarının önü kesilemez, savunma susturulamaz” denildi.