Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ülkenin erken seçime gitmesi için istifa etti. Muhalefetin aylardır istifa çağrısında bulunduğu Paşinyan, 20 Haziran’daki seçimlerde yeniden aday olacağını ilan etti.

Adaylık için istifa

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ermenistan’da muhalefetin Dağlık Karabağ anlaşmasının imzalandığı kasım ayından bu yana görevi bırakması için protestolar düzenlediği Başbakan Nikol Paşinyan seçim öncesi prosedür gereği istifa etti. Paşinyan, 20 Haziran’da erken seçim yapılabilmesi için istifa ettiğini ve seçimlere kadar “Başbakan vekili” olarak göreve devam edeceğini açıkladı. Sosyal medya platformu Facebook üzerinden dün istifa kararını duyuran Paşinyan, “Hükümetin kaderine özgür ve adil seçimler yoluyla karar verebilmeleri için bana verdikleri güç nedeniyle Ermenistan halkına dönüyorum” dedi. Seçimlerde yeniden aday olacağını da açıklayan Paşinyan, geçen ay yaptığı açıklamada, “Nisan ayında istifa edeceğim. Ancak bunu iktidardan gitmek için değil, erken seçiminin yapılması için yapacağım” demişti.

Söz konusu istifa kararının ardından, Ermenistan’daki yasalara uygun olarak kabinenin bütün üyeleri de istifa dilekçelerini sundu. Ülkenin Anayasası’na göre, Başbakan’ın istifasını takiben, parlamentonun yeni bir hükümet başkanı seçmesi için 14 günü bulunuyor. İki oylamanın ardından başbakan seçilmezse yasama organı feshedilerek erken parlamento seçimine gidiliyor. Meclis’teki dört parti grubu da Paşinyan’ın istifasının ardından seçimlere kadar başbakan adayı göstermeyeceklerini duyurdu.


GÜÇLÜ ADAY MANUKYAN

Benim Adımım İttifakı lideri Paşinyan’ın karşısında muhalefetin ortak desteklediği aday seçim öncesi en güçlü rakip konumunda. Paşinyan’ın Dağlık Karabağ anlaşması sonrası istifasını isteyen muhalif 17 siyasi parti, Ermenistan’ın Sovyetler Birliği dönemi son başbakanı olan Vazgen Manukyan’ı aday olarak destekliyor. Vatanı Kurtarma Hareketi ittifakı lideri Manukyan hakkında Paşinyan istifasının talep edildiği eylemlerde “Anayasal düzeni zorla değiştirme” çağrıları yaptığı iddiasıyla soruşturma yürütülüyor. Manukyan’ın hakkındaki soruşturmanın seçim sürecini etkileyebileceği ülke kamuoyunda konuşulurken muhalefet partilerinin de adaylarını önümüzdeki günlerde resmi olarak açıklaması bekleniyor.

SON GÖRÜŞME PUTİN’LE

Öte yandan, Paşinyan’ın istifasından önce resmi görüşmede bulunduğu son lider Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oldu. Kremlin Basın Dairesi, Paşinyan’la Putin’in 24 Nisan’da Dağlık Karabağ’daki gelişmeleri değerlendirmek üzere resmi bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Açıklamada, “Dağlık Karabağ’ın etrafındaki durumla ilgili görüşmede Rus barış gücü birliklerinin çabaları sayesinde bölgedeki durumun istikrarlı ve sakin kaldığı memnuniyetle ifade edildi. Enerji sektörü dahil olmak üzere ikili işbirliğinin güncel konuları ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu” ifadelerine yer verildi.

***

Savaş, anlaşma, muhtıra, seçim...

Dağlık Karabağ savaşının ardından siyasi krize gömülen ülkede hükümet ve ordu arasında da gerilim patlak vermişti. Azerbaycan hükümetiyle kasım ayında imzalanan Dağlık Karabağ anlaşması gereği Erivan’ın bazı bölgelerden askerlerini geri çekme kararı üzerine Paşinyan’ın istifası talebiyle eylemler başlamıştı. Muhalefet partileri yaklaşık iki ay Ulusal Meclis önünde eylemler düzenlerken Paşinyan her defasında istifa taleplerine itibar etmediğini açıklamıştı. Ülkede siyasi gerilim ordunun 25 Şubat’ta hükümete muhtıra vermesiyle tırmanmış, Paşinyan ise muhtırayı darbe girişimi olarak tanımlayarak destekçilerini sokağa çağırmıştı. Paşinyan’la Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan arasında da muhtıra krizi mevcut. Paşinyan’ın muhtıra sonrası Genelkurmay Başkanı Orik Gasparyan’ı görevden alan iki kararını imzalamayı reddeden Sarkisyan, hükümet üyelerinin vetoyu tanımamasıyla karşı karşıya kalmıştı. Paşinyan hükümeti, Gasparyan’ın görevden alınma kararının 10 Mart’tan itibaren yürürlüğe girdiğini duyurmuş bunun üzerine karar Sarkisyan tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı. Ermenistan ordusu ise 10 Mart’ta Paşinyan’a istifa etmesi için yeniden çağrıda bulunduğu bir bildiri yayımlamış, bu gelişmenin akabinde parlamentoda erken seçim görüşmeleri yapılmıştı.