Adil yargılanma hakkımız elimizden alınıyor

BirGün ANKARA

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin çağrısının ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca kaleme alınan HDP Kapatma İddianamesi’nde savunma sürecine geçildi. Önceki gün Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ön savunmasını sunan HDP yönetimi, davanın hukuki değil siyasi olduğunu vurguladı, özellikle MHP’nin davaya müdahil tavrını eleştirdi ve iddianamede yer alan kapatma gerekçelerine karşı çıktı.


Savunma sürecinin ardından hızlanacak yargılamaya karşı bir açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, dört ay boyunca hazırladıkları savunmanın ne şekilde kaleme alındığını anlattı. Dede, “AYM’nin kapatma davasını incelemeden önce öncelikle ele alması gereken hususları değerlendirdik ve bunlara yer verdik. Örneğin siyasi partiler yasası 102’nci maddesinde eş başkanlar ve merkez organları dışındaki kişilerin siyasi partinin odak haline geldiği düşünülen eylemleri varsa siyasi partiye uyarı yapması gerekirken, bize hiçbir uyarının yapılmamış olması, bu davanın açılmamış olması gerektiğinin göstergesidir” dedi.

Savunmalarında genel hususlara değindiklerini ve tüm iddialara yanıt vermediklerini bildiren Dede, “Usule ilişkin itirazlarımız ve ön mesele olarak ele alınması gereken hususlar. Bu aşamada işin esasına girilmeden ve savcının mütalaa vermesini beklemeden davanın reddedilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kapatma davasının kanun, ilke ve meşru amaç niteliğini taşımadığını vurgulamaya çalıştık” diye konuştu.

HDP’nin kapatılma talebine yönelik en temel hususun çözüm süreci çalışmaları olduğunu kaydeden Dede, “Çözüm süreci zamanında ve sonrasında HDP’nin çabaları asla yargılama konusu yapılmamalıdır. Bu konuda çıkarılan 6551 sayılı yasa buna engeldir, uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan barış hakkı asla yargılama konusu yapılamaz. HDP’nin bu konudaki eylem ve söylemlerinin suç olarak nitelenmesini parti olarak asla kabul etmiyoruz” dedi.