Afganistan için dayanışma çağrısı

BirGün/KADIN

Sosyalist Enternasyonal Kadın (SIW) örgütü Afganistan’daki gelişmeler üzerine bir deklarasyon yayımladı. SIW, tarafından yayımlanan bildiride 140 ülkede Enternasyonale bağlı tüm grup ve STK üyelerini Afgan halkıyla sıkı bir dayanışma içinde olma ve destekleme çağrısında bulunuldu.

Sosyalist Enternasyonal Kadın örgütünden Afganistan açıklaması şöyle:

"Afgan halkının içinde bulunduğu vahim durum, uluslararası toplumun acil yanıtını gerektiren, yürek burkan bir insani krizdir. Özellikle kadınlara ve kızlara yönelik tarihsel olarak sert ve kısıtlayıcı eylemleri göz önüne alındığında, Taliban’a olan güven son derece kırılgandır.

Kadınların ve kız çocuklarının durumunun vahşi baskıya dönebileceğini düşündüren bir dizi rahatsız edici olay şimdiden yaşandı. Kadın aktivistler, gazeteciler ve TV sunucuları, avukatlar ve iş kadınları artık kendileri ve aileleri için korku içinde yaşıyor, kız öğrencilerin üniversitelerinde okumaları engelleniyor.

Sosyalist Enternasyonal Kadınlar, Afganistan’da sürdürülebilir barış ve refahın yaratılmasına yönelik insani, cinsiyetçi yaklaşımlara öncelik verme konusunda Taliban’ı güçlü bir şekilde sıkıştırmak için uluslararası toplumla birlikte sesini birleştiriyor.

Sosyalist Enternasyonal Kadınlar, Sosyalist Enternasyonal’in tüm üyelerini, bağlı grupları ve STK’ları Afgan halkıyla sıkı bir dayanışma içinde olmaya ve onların tam kurtuluşunu, barışını ve refahını desteklemeye ve sağlamaya kararlı olmaya çağırıyor."