Afganistan’da son güne kadar Taliban’a direnen ülkenin üç kadın valisinden biri Salima Mazari, “Saklanıyorum, yakalanma ihtimalim çok yüksek ve can güvenliğim tehlikede. Güvenli bir şekilde çıkmak için yardım talep ediyorum” dedi.

Afganistan’ın üç kadın valisinden biri olan Mazari: Can güvenliğim tehlikede, yardım talep ediyorum

ÖZDE ÇELİKBİLEK

Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesiyle birlikte ülkedeki şiddet sarmalı büyümeye devam ediyor.

Afganistan’ın üç kadın valisinden biri olan 40 yaşındaki Salima Mazari, Afgan Hazaralar Derneği Başkanı Muhammet Gül’ü telefonla arayarak Taliban tarafından öldürülme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve Afganistan’dan çıkmak için yardım istediğini dile getirdi.

Charkint Bölge Valisi Mazari’nin Taliban tarafından gözaltına alındığı yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını dile getiren ve uluslararası topluma yaptığı çağrıyı BirGün’e ileten Gül, “Salima Mazari’nin can güvenliğinden endişe duyuyoruz” dedi.

Mazari’nin Taliban tarafından yerinin tespit edilmesinden endişe duyduğunu ve görüşmeyi bu nedenle kısa tuttuğunu ifade eden Gül, Mazari’nin şu sözlerini aktardı: "Afganistan’da şu anda kargaşa ve kaos hâkim durumda. Gözaltında değilim ve saklanıyorum. Devlet kurumlarındaki üst düzey yetkililer Taliban’ın öncelikli hedefindeler. Kabil Havalimanı’na giden yollar Taliban tarafından kontrol ediliyor ve bu nedenle ulaşmak mümkün değil. Yakalanma ihtimalim çok yüksek ve can güvenliğim tehlikede. Türkiye’den ve uluslararası toplumdan güvenli bir şekilde Afganistan’dan çıkmak için yardım talep ediyorum.”

Salima Mazari, Afganistan’da Taliban şiddetine karşı sergilediği güçlü duruşu ile öne çıkan kadınlardan sadece biri. Daha önce Taliban tarafından kendisine yönelik gerçekleştirilen suikast girişiminden sağ olarak kurtuldu. Salima Mazari, Taliban Kabil’in kontrolünü ele almadan sadece birkaç gün önce The Guardian’a yaptığı açıklamada “Bazen Charkint'teki ofiste oluyorum ve diğer zamanlarda bir silah alıp savaşa katılmam gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı. Salima Mazari valilik görevinin yanı sıra Taliban’a karşı bölgede kurulan milis kuvvetlerin askeri liderliği görevini de üstleniyordu.