AİHM eski yargıcı Rıza Türmen: AİHM sokağa çıkma yasakları ile ilgili tedbir kararı alacak

AİHM'in "sokağa çıkma yasakları" ile ilgili Türkiye'den savunma istemesini değerlendiren eski AİHM yargıcı Rıza Türmen, verilen ön kararın son derece önemli olduğunu ve sorulan sorulardan AİHM'in "tedbir kararı" vereceğinin anlaşıldığını söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen, sokağa çıkma yasaklarını gündemine alan AİHM'in Türkiye'den savunma talep etmesini değerlendirdi. DİHA'da yer alan habere göre, Türmen, verilen ön kararın son derece önemli olduğunu söyledi. Türmen, "AİHM tedbir kararlarını çok seyrek verir. Başvuru AİHM İçtüzüğü'nün 39'uncu maddesi gereğince yapılmış. AİHM burada yaşam hakkı söz konusu olduğu için bunu incelemeyi kabul etmiş. Hükümete soru sormuş, bu çok önemli bir gelişme. Yaşam hakkı söz konusu olduğu zaman iade konularında verir bu kararı" dedi.

'AİHM karar alırsa yasaklar sonlandırılmalı'

Türmen, olası bir tedbir kararının alınması halinde hükümetin sokağa çıkma yasaklarını sonlandırması gerektiğini belirterek, "Böyle bir karar çıkarsa, AYM açısından sorun yaratacak. Çünkü Anayasa Mahkemesi bu başvuruları reddetmişti. O zaman Türkiye'de iç yargı yolu olup olmadığı konusunda bir takım soru işaretlerine neden olacak" dedi.

'AİHM yargıçları haklı olarak kuşkulular'

Türmen, mahkemenin tavrından, "tedbir yönünde olumlu bir karar çıkmasını" beklediğini belirterek, "Kabul edeceğini düşünüyorum. Bunu sorduğu sorulardan anlıyorum. Eğer tedbir kararı vermeyecek olsaydı, bu başvuruyu reddederdi. İncelemeyi kabul etmiş. Sorulardan da belli ki Mahkemenin de ölümlerle ilgili bir takım tereddütleri var. Yasal dayanaklar nedir diyor" dedi. "Belli ki bu hakimler bu konularda epeyce kuşkular. Bu kuşkular haksız sayılmaz" diyen Türmen, kararların da bağlayıcı olduğunu belirterek, "Aslında başvuru AİHS göre değil İçtüzüğe göre yapılmış. Mahkemenin daha öne Mahmut Kulov kararı var. Özbekistan Cumhurbaşkanı'na suikast düzenlediği iddiasıyla bu insan Türkiye'ye sığındı. AİHM tedbir talebiyle iade edilmemesine hükmetti. Türkiye iade etti. Orada AİHM bu sözleşmenin 34'üncü maddesinin ihlalidir hükmüne vardı. Çünkü taraf devletler AİHM'in işleyişini engellememekle yükümlüdür. Sözleşmede yok ama tedbir kararlarına devletler uyuyorlar" diye konuştu.

'AB bunu çok dikkatle izliyor'

Türmen, böyle bir karar alındığında, yargılanma bitene kadar Türkiye'nin sokağa çıkma yasaklarını sonlandırması gerektiğini belirterek, "Türkiye bu tedbir kararına uymazsa şikayetçilerin hayatı tehlikede olacak. Telafisi imkansız bir kayıp ortaya çıkabilir. Avrupa Birliği nezdinde siyasi bir sonucu karara uyulmamasının. Çünkü AİHM tek üst mahkeme. AB bunu çok dikkatle izliyor. Devletlerin insan haklarına ne kadar özen gösterdiklerine AİHM kararlarına bakarak anlıyor" değerlendirmesinde bulundu.