AKP'liler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın türban konusundaki ''AİHM kararıyla nokt

AKP'liler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın türban konusundaki ''AİHM kararıyla nokta konmuştur görüşü art niyetli'' yorumunun ardından, ''Konu hiç kuşkusuz hukuken kapanmıştır'' diyen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e, ''Öcalan kararı nı'' anımsatarak tepki gösterdi.

AİHM'nin, Abdullah Öcalan hakkındaki ''yeniden yargılama'' kararına dikkat çeken Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ''Gereğini yapabilecek miyiz?'' diye sordu.

Başbakan Erdoğan ise Katar'a giderken yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı ile ''atışma'' ya girmek istemediğini söyleyerek, ''AB sürecine saygı duyanlar, AB üyesi ülkelerin icraatlarına da saygı duysunlar. Bu uygulama, hangi AB ülkesinde var?'' dedi. Erdoğan, AİHM'nin kararıyla, ''konunun hukuken kapandığı'' da belirtti.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise dün CNN'de katıldığı toplantıda, AİHM'in türban konusunda aldığı kararı değerlendirirken, ''Uluslararası hukuk da Türkiye'nin hukuki tavrının uluslararası hukukun temel standartları na uygun olduğunu, doğru olduğunu, buna karşı çıkma düşüncesinde olmadıklarını ifade etmektedir'' dedi.

Üniversitede türbana serbestlik hedefinden vazgeçmediklerini belirten AKP'lilerin değerlendirmeleri şöyle:

LEYLA ŞAHİN’İ BAĞLAR
BURHAN KUZU: Hukuken nokta konduğu söylenemez. Evet, Leyla Şahin açısından prensip olarak bağlayıcı karar ama bunu genellemek doğru değil. AİHM, kararında ''Türkiye'nin özel durumu var'' diyor. ''İlla böyle bir yasak uygulayın'' anlamında değil. Mesela işkence gibi genel bir yasak olsa, o zaman Avrupa ülkelerinde de yasak olması lazım. Türkiye'de konsensüsle bir düzenleme yapılırsa, AİHM bunu aykırı bulmaz. Kaldı ki, AİHM dediğimiz mahkemenin üyeleri hukukçu da değil, ülkeleri temsil ediyorlar. Verdikleri kararı n isabetliliği her zaman tartışılabilir. Bu karar yüzde 100 doğruysa o zaman Öcalan konusuna da aynı mahkeme karar vermedi mi? Ona da ''helal olsun, ne güzel verdi'' diyebildik mi? Bittiyse gereğini yapın o zaman, yapabiliyor musunuz? ''Mahkemenin üniter yapı konusundaki kararı doğrudur'' diyebiliyor musunuz? Özgürlük, özgürlüktür, buna bakmak lazım.

SADULLAH ERGİN (BAŞKAN VEKİLİ): Evrensel insan hakları, kurumların ya da mahkemelerin ''var'' demesiyle var olan, ''yok'' demesiyle yok olan haklar değildir. Bunlar doğuştan, insan olmamızdan dolayı taşıdığımız haklardır. İçtihatlar ve kararlar zamanla değişir ama evrensel haklar ilanihaye devam edecektir. Mahkeme, Şahin lehine karar verse duracağı mız zemin yine aynıydı.

'ÖZGÜRLÜK NOKTASI’
RAMAZAN CAN (ADALET KOMİSYONU SÖZCÜSÜ): Karar, hukuken süreç açısından son karardır. Fakat son noktanın özgürlük noktası olması lazım. İnsanların doğuştan gelen devredilmez hakları vardır. Yargılama sürecinin sonuçlanmış olması, hukuki olması nı gerektirmez.

TARİHİN YARGISI
SEMA RAMAZANOĞLU (AKP MKYK ÜYESİ): ''Hukuken bitmiştir'' denilemez. Bu bir hukuki süreçtir ama hukuken bitmiş konular bile ileride farklı yorumlanıp farklı sonuçlanabiliyor.

ARINÇ: KARARI YANLIŞ BULUYORUM
TBMM Sabit Osman Avcı Eğitim Tesisi'nde basınla sohbet toplantısı düzenleyen TBMM Başkanı Bülent Arınç, AİHM'in, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararlarını dikkate alarak Leyla Şahin hakkındaki kararı verdiğini dile getiren Arınç, ''Bu kararı yanlış bulduğumu ifade ediyorum. AİHM büyük bir yanlış yapmı ştır'' dedi. ''Bu yasak o kadar büyütülmektedir ki baştan beri başörtüsü yasağını isteyen bazı çevreler, bu kararın Avrupa'yı bağlayıcı bir karar olduğunu söylemektedirler'' diyen Arınç, mahkemenin Türk Yargıcı Rıza Türmen'in, ''Karar Türkiye'nin başörtüsü yasağını kaldırmasına engel değildir. Sadece bir kişinin durumu ile ilgilidir'' dediğini anlattı.