AİHM polis şiddetini mahkûm etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2008 1 Mayısı’nı İstanbul Taksim’de kutlamak isteyen DİSK ve TTB üyelerine yönelik polis saldırısıyla ilgili verdiği kararda, Türkiye’yi suçlu buldu. Karara göre Türkiye, aralarında eski DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve TTB’nin de olduğu 21 başvurucuya tazminat ödeyecek.

Binanın içine biber gazı

Kararda; 1 Mayıs 1977’de Taksim’de 34 insanın katledildiği, sendikaların ve meslek örgütlerinin bu nedenle 1 Mayıs mitingini Taksim’de gerçekleştirmek istediği, ancak Taksim’in hükümet kararıyla yasaklandığı hatırlatıldı. İnsanların o gün DİSK binası önünde sabah 6’dan itibaren toplanmaya başladığına dikkat çekilen kararda, şikâyetçilerin beyanına göre polisin tazyikli su ve biber gazıyla insanlara saldırdığı, şiddetin gece saatlerine kadar sürdüğü ve polisin DİSK binasının içine, hatta hastanelere bile biber gazı atarak pek çok insanın yaralanmasına neden olduğu ifade edildi.

3 ve 11’inci maddelerin ihlali

Emek örgütleri temsilcileri, dönemin başbakanı Erdoğan, üç bakan, İstanbul Emniyet Müdürü, İstanbul Valiliği ve güvenlik güçlerinden şikâyetçi olmuş, ancak bu şikâyetlerin tümü reddedilmişti. AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) “Herkesin barışçıl olarak toplanma ve örgütlenme hakkına sahip olduğu” şeklindeki 11’inci maddesinin ihlal edildiğine karar verdi.

AİHM ayrıca, o gün polis saldırısı sonucu yaralanan ve 10 gün rapor alan DİSK Genel-İş Sendikası çalışanı Yaşar Yaradılmış ile yine polis saldırısında yaralanan Rahmi Yılmaz ile ilgili olarak, AİHS’in “Hiç kimsenin işkence veya insanlık dışı muameleye maruz bırakılamayacağı” şeklindeki 3’üncü maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.

Türkiye, Yaradılmış ve Yılmaz’a 10’ar bin avro, 19 başvurucuya ise 7 bin 500’er avro tazminat ödemeye mahkûm edildi.