AİHM türban davasında son noktayı koydu. Leyla Şahin'in, temyiz başvur

AİHM türban davasında son noktayı koydu. Leyla Şahin'in, temyiz başvurusu reddedildi. Büyük daire, Şahin'in başvurusuna ilişkin, daha önceki alınan kararı bugün onadı ve ''Türkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunmadığı'' görüşüne vardı. Şahin'in başvurusunu inceleyen AİHM, Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9. maddesi, eğitim hakkı özgürlüğüyle ilgili 2. protokolünün 1. fıkrası, özel ve yaşam hakkına saygı ilkesiyle ilgili 8. madde, ifade özgürlüğüyle ilgili 10. madde ve ayırımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddenin Türkiye tarafından ihlal edilmediğine hükmetti. Mahkeme üyeleri, 9. madde ve 2. protokolden yapılan başvuruları 1'e karşı 16'a oyla, diğer maddelerden yapılan başvuruları ise oy birliğiyle reddetti. Büyük dairenin, gerekçeli kararında, daha önce ilgili dairenin verdiği görüşlere katıldığı gözlendi.İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Leyla Şahin, 1998 yılında derslere türban takarak girme konusunda ısrar etmesi sonucu aldığı disiplin cezası nın insan hakları ihlali olduğu gerekçesiyle AİHM'de dava açmıştı.AİHM ilgili dairesinin, ''Türkiye'nin insan hakları ihlalinde bulunmadığı'' kararını vermesi üzerine, Leyla Şahin'in avukatları, davanın, temyiz niteliği taşıyan büyük dairede görüşülmesini istemişti.

İŞTE KARAR
Büyük Daire, Strazburg’da yapılan duruşma sırası nda kararını açıkladı. Aralarında Rıza Türmen’in de bulunduğu 17 yargıdan oluşan Büyük Daire’nin, Şahin’in başvurusu üzerine verdiği karar şöyle:

*Bir oya karşı 16 oy ile: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin düşünce, vicdan ve din özgürlüğü

*Bir oya karşı 16 oy ile: İkinci Protokol’ün eği-Oy birliği ile: Özel ve aile yaşamına saygıya ilişkin 8’inci madde ihlal edilmedi.

*Oy birliği ile: İfade özgürlüğüne ilişkin 10’uncu madde ihlal edilmedi:

*Oy birliği ile: ayrımcılığı yasaklayan 14’üncü madde ihlal edilmedi.

AİHM kararı için ne dediler
ERDOĞAN: GÖRDÜKTEN SONRA AÇIKLAMA YAPARIZ
Başbakan Tayyip Erdoğan, AİHM'in kararı hakkı ndaki soruya, “AİHM'in gerekçesi henüz önümüze gelmiş değil. Gerekçe önümüze gelmediği için bir değerlendirme yapmayı şu anda erken buluyorum. Gerekçeyi gördükten sonra gerekli açıklamayı yaparız” diye cevap verdi.

GÜL: KARAR TEK BİR KURUM İÇİN
“Bildiğim kadarıyla bu yasakları savunan bir şey değil. Bir kurumun uygulaması, o kurumun yetkisi dahilinde diyor. Bu yasakların devam ettiği anlamı çıkmaz. Bunun ötesinde bu Türkiye'nin kendi sorunudur. Bu tip yasaklarla Türkiye'nin bir yere gitmesi mümkün değildir.

CHP'Lİ TOPUZ: TÜRBAN KONUSUNDA FARKLI SİYASETİ YÜRÜTME İMKANI KALMADI
CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, söz konusu ret Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Leyla Şahin'in türbanla ilgili temyiz başvurusunu reddetmesinin, Türk mahkemelerinin bu konuda verdiği kararların ne kadar doğru olduğunu gösterdiğ ini belirtti. Topuz, AİHM'nin temyiz başvurusunu da reddetmesiyle artık bu konunun kesin bir hükme bağlandığını, bu noktadan sonra benzer davaların AİHM'de açılamayacağını bildirdi.

AKP'Lİ SANAY: BEYAZ AVRUPALILARIN KARARI
AKP Ankara Milletvekili Eyüp Sanay, AİHM'nin kararını "Beyaz Avrupalıların kararı" olarak niteledi. Sanay, Türkiye'nin yargı yetkisini tanıdığı AHİM'in bu kararının, Türkiye'deki türban tartışması nı sona erdiremeyeceğini de savundu.

YÖK BAŞKANI TEZIÇ: ''AİHM'İN KARARI İÇ HUKUKUMUZ İÇİN DE BAĞLAYICI''
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, AİHM’nin türban ile ilgili olarak verdiği kararı değerlendirirken, kararın iç hukukta bağlayıcı özelliği bulunduğunu belirterek, ''Bundan böyle tartışmalar da herhalde sona ermiş olacaktır. Kararın uluslararası planda olması, Türkiye’nin bundan böyle aksi yönde bir düzenleme yapma olanağını da ortadan kaldırıyor''’ dedi.