Meral Danyıldız Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin adı ‘İslam’ ibaresi eklenerek Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak değiştirildi. “Çırılçıplak yıkanmak mekruhtur”, “Eşcinsellik hastalıktır”, “Teyze kızıyla evlenmek caizdir” gibi açıklamalarıyla sıkça gündeme gelen Nihat Hatipoğlu ise, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından üniversiteye rektör atandı. TARTIŞMADAN YAPILAN İŞLER Olayı BirGün’e değerlendiren Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği […]

Akademik liyakat yerle bir edildi

Meral Danyıldız

Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin adı ‘İslam’ ibaresi eklenerek Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak değiştirildi. “Çırılçıplak yıkanmak mekruhtur”, “Eşcinsellik hastalıktır”, “Teyze kızıyla evlenmek caizdir” gibi açıklamalarıyla sıkça gündeme gelen Nihat Hatipoğlu ise, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından üniversiteye rektör atandı.

TARTIŞMADAN YAPILAN İŞLER

Olayı BirGün’e değerlendiren Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER) Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, bu yapılanın olumlu bir hareket olmadığını söyledi. Önemli olanın üniversitelerin ürettiği bilim olduğunun altını çizen Yeşildere, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üniversitenin adını değiştirmek önemli değil. İstediğiniz kadar adını değiştirin ama üniversitenin yaptığı iş önemli. Nasıl bir bilim ürettiği, Türkiye’de ve dünyadaki yeri önemli. Birileri oturuyor, yatıyor, kalkıyor bir şeyler yapıyor üniversite üzerinde. Tartışmadan, konuşulmadan, akademik insanlara değer vermeden yapılan işler.”

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Nihat Hatipoğlu’na da değinen Yeşildere, iktidarın kendi siyasi görüşlerinde olan kişileri atadığını kaydetti. Akademik liyakatın kalmadığının altını çizen Yeşildere, sözlerini şöyle noktaladı:

“Rektör de yapabilir, konsolos da atayabilir, Dışişleri Bakanı da yapabilir. Bu insan televizyonlarda binlerce lira alarak seanslar yapıyor. Akademik liyakatın yerle bir edildiği, bilimin yerle bir edildiği bir dönemde yaşıyoruz.”