Gazi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Mustafa Kılıç’ın yüksek lisans tezi kitap olarak basıldı ve Kılıç akademik teşvik başvurusu yaptı. Üniversite 2,5 yıl sonra, “Tez danışmanına haber vermeksizin tezi kitaplaştırmak” gerekçesiyle Kılıç’a soruşturma açarken Kılıç, hakkında açılan tüm davaları kazandı.

Akademisyenin hukuk zaferi

Berkay SAĞOL

Gazi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapan Mustafa Kılıç’ın, 2010 yılında yazdığı, “Trafikteki sürücü görüş alanlarının incelenmesi ve iyileştirilmesi” başlıklı yüksek lisans tezi 2018 yılında kitap olarak basıldı ve sonrasında farklı dillere çevirisi yapıldı ve Kılıç 18 Ocak 2019 tarihinde akademik teşvik başvurusunda bulundu.

Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü Disiplin Kurulu, 30 Eylül 2021 tarihinde soruşturma açarak Kılıç hakkında, “Tez danışmanına haber vermeksizin, tezini kitap haline getirdiğinden ve haksız olarak yazarlık etik ihlali yaptığından bahisle hakkında 1/8 oranında aylıktan kesme disiplin cezası verilmesine” karar verdi.

Ankara 10. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda ise, Kılıç’ın başvurusunun 18 Ocak 2019 tarihinde olduğu, dolayısıyla disiplin cezasına dayanak olan fiilin işlendiği tarihten itibaren Kılıç’a en geç 17 Ocak 2021 tarihine kadar soruşturma açılması gerektiği belirtildi. Kararda, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 53/C maddesinde düzenlenen 2 yıllık zamanaşımı süresi içerisinde disiplin cezası verilmesi gerektiği ve bu sürenin aşıldığı ifade edildi.

Kılıç ayrıca, tez yayınlanırken tez danışmanından izin almasına dair yasal bir zorunluluğun olmadığı, eserin telif hakkının kendisine ait olduğu, hiç bir şekilde etik ihlali yapmadığı, yapılan disiplin soruşturmasının usule aykırı olarak yapıldığını savundu.

Kılıç’ın itirazının ardından dosyaya atanan bilirkişi tarafından yapılan raporda ise şunlar vurgulandı: “Dava dosyasının incelenmesi sonucunda davaya konu olan kitabin ISBN numarası, dili, yayınevi adı, sayfaları ve editörü farklıdır. Bu nedenle söz konusu kitap yeni baskı değil; içeriği ve yazarı ayni olan farklı bir kitap olarak değerlendirilmelidir. Sonuç olarak, tarafıma iletilen dosyanın; intihaller, akademik etik ilkeler ve yukarıda belirtilen yönetmelik, yönerge, tanım ve sınırlar çerçevesinde değerlendirilmesi sonucu; davalının itirazlarının yerinde olduğu görüşüne varılmıştır.”

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA İDDİASI

Kendisi hakkında açılan soruşturma ve davaları kazanan Kılıç, 7 farklı akademisyen hakkında görevi kötüye kullanma ile bir akademisyen hakkında ise hukuka aykırı suç oluşturma iddasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Kılıç yaptığı suç duyurusunda şunları talep etti: “Suç duyurusunda kişilerin, en az bana verdikleri ‘En üst seviyeden maaştan kesilme cezası’ olmak üzere ‘kamu görevlerinden çıkartılmalarını’, soruşturma sonuçlanıncaya kadar soruşturmanın selameti için tüm kişilerin, herhangi bir idari görevleri varsa, soruşturma tamamlanıncaya kadar görevlerinden alınmalarını, bana verilen cezalarda, oy birliği ile kararlar alan Teknik bilimler meslek yüksekokulu öğretim elemanları için de aynı cezalar verilsin.”