Akademisyenler geçinemiyor
Fotoğraf: AA

Berkay SAĞOL

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, her geçen gün artan hayat pahalılığı ve gelir adaletsizliği sebebiyle ortaya çıkan yoksulluk toplumun her kesimini etkiliyor. Asgari ücretle çalışanların yanı sıra üniversitelerde görev yapan akademisyenler de Türkiye’deki mevcut şartlarda geçinemiyor.

Akademik Zam ve Dayanışma Platformu (AZDAP), “Akademisyenlerin akademik zam ve özlük hakları talebi” başlıklı bir rapor hazırladı. Raporda, alım gücünün düşmesiyle beraber akademisyen maaşlarının bilimsel çalışmaları finanse edememesinin ötesinde, yaşamsal ihtiyaçları bile karşılayamadığı vurgusu yapıldı.

2015 yılında 7/1 kademeli araştırma görevlisinin asgari ücretli bir çalışandan 3,77 oranında daha fazla maaş aldığı belirtilen raporda, bu oranın 2023 yılı itibarıyla 2,25’e kadar gerilediği, yaklaşık yüzde 40’lık bir erimenin gerçekleştiği ifade edildi. Bu oran hep korunması halinde bugün 19 bin TL maaş alan araştırma görevlisinin 32 bin TL maaş alması gerektiği dile getirildi. Raporda ayrıca profesör maaşlarında da yüzde 40’lık bir erimenin söz konusu olduğu belirtildi. Akademisyenlerin aldıkları bu maaşlarla akademik faaliyetleri yürütmenin imkânsız hale geldiği vurgulanan raporda, “Yurt dışında akademik bir çalışma yürütmek artık hayal olmuştur" denildi.