CHP Milletvekili Süleyman Çelebi’nin yaklaşık iki ay önce inşaatlardaki ölümlerin araştırılması ve inşaatların denetlenerek önlemlerin alınması istemiyle verdiği ve AKP’nin dikkate almadığı araştırma önergesi 10 işçinin yaşamını yitirdiği rezidans inşaatındaki iş cinayetinin ardından yeniden gündeme geldi

AKP cinayetlerin araştırılmasını isteyen önergeyi de reddetmiş

BİRGÜN ANKARA

CHP Milletvekili Süleyman Çelebi’nin yaklaşık iki ay önce inşaatlardaki ölümlerin araştırılması ve inşaatların denetlenerek önlemlerin alınması istemiyle verdiği ve AKP’nin dikkate almadığı araştırma önergesi 10 işçinin yaşamını yitirdiği rezidans inşaatındaki iş cinayetinin ardından yeniden gündeme geldi. “Ölümlerin kaza değil cinayet olduğunu” ifade eden Çelebi, “Ölümlerin sorumluları bellidir. Hükümet yetkililerini istifaya çağırıyorum” dedi.

REZİDANSLAR CESETLER ÜZERİNDE YÜKSELİYOR
Araştırma önergesinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın çıktığı Haziran 2012’den beri ölümlü iş kazalarında bir azalma olmadığına, iş kazalarında her yıl bin 200 kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi. Önergede, özetle şu değerlendirmelere yer verildi: .İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası “İş Sağlığı ve Güvenliği ve Çalışma Ortamına İlişkin” 155 sayılı ILO sözleşmesi ve “İş Sağlığı Hizmetlerine İlişkin” 161 sayılı ILO sözleşmesi ile uyumlu değildir. .İnşaat sektörü hızla büyürken lüks yaşam merkezleri yaratılırken, şantiyeler işçilerin ölüm merkezleri haline gelmiştir. Gökdelenler, kuleler iş cinayetleri üzerinde yükselmektedir. AVM’ler, rezidanslar ve villalar dikilirken, artan taşeronlaştırma, kuralsızlık ve denetimsizlik nedeniyle inşaat sektörü iş cinayetlerinde birinci sıradaki yerini perçinledi.

2013’TE 294 İNŞAAT İŞÇİSİ YAŞAMINI YİTİRDİ
İnşaatlardan gelen ölüm haberleri bu sektörde ciddi güvenlik ihlalleri olduğunun en açık göstergesidir. 2013 yılında 294 inşaat işçisi, 2014 yılının ilk aylarında 108 inşaat işçisi yaşamını yitirdi. Bu rakamlar sadece medyaya yansıyanlar. Kayıt dışılığın hâkim olduğu inşaatlarda yaşanan iş cinayetlerinin resmi rakamların kat kat üzerinde olduğu belirtiliyor. Lüks yaşam alanları inşaat işçilerinin ölümleri üzerinde yükselmeye devam ediyor. Ölümler her geçen gün artarken inşaatlarda ölümlerin sebepleri araştırılıp gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınmamakta, inşaatlar yeni işçilerle yükselmeye devam etmektedir. .Güvencesizliğin, ucuz işgücünün en yoğun olduğu inşaat sektöründe şantiyelerin iş güvenliği denetimlerini inşaat sahibinden maaş alan şirketler yapıyor. Bağımsız denetim yapamayan, maaşını patrondan alan iş güvenliği uzmanlarının denetiminin sağlıklı olup olmadığı tartışmaya açık bir konudur.

***

Yeni Somalar yaşanmasın

Önergede inşaatlarda yaşanan ölümlerin her yıl birkaç Soma faciasına denk geldiği belirtilerek, “Yeni Somaların yaşanmaması için inşaatlarda yaşanan ölümlere dikkat çekilerek gerekli denetimlerin yapılması, inşaatlarda yaşamını yitirenlerin kimliklerinin ve kazaların yaşandığı şantiyelerin tespiti, ölümlerde sorumluluğu olanların belirlenerek gerekli cezai ve mali yaptırımların uygulanması, iş güvenliği yetersizliği olan inşaatların durdurulması ve inşaat sektöründe ölümleri durduracak gerekli yasal düzenlemelerin yapılması” amacıyla meclis araştırması açılması istendi.