AKP de tembel, bakanları da

Dilan ESEN

TBMM’nin 27. Yasama Dönemi’nde milletvekilleri tarafından verilen 69 bin 581 soru önergesine gelen yanıtlanma sayısı bakanlıkların ‘tembelliğini’ bir kez daha görünür kıldı.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere’nin 10 Ağustos’ta TBMM Başkanlığı’na, Meclis’e sunulan soru önergesi sayısına ilişkin sorusuna yanıt 26 Eylül’de geldi. Milletvekilleri tarafından verilen soru önergelerine 15 günlük süre içinde yanıt gelmesi gerekiyor. Ancak bu yanıt bile geciktirilerek verildiği tarihten 47 gün sonra geldi.

Son 4 yılda milletvekilleri tarafından verilen soru önergelerinin 22 bin 503’üne yanıt gelmedi. 35 bin 159 önerge süresi geçtikten sonra cevaplanırken 15 günlük süre içinde cevaplanan önerge sayısı ise yalnızca 8 bin 666 oldu.

En çok soru önergesi Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı’na verildi. En çok soru yanıtlamayan bakanlık ise Adalet Bakanlığı oldu.

27’nci Yasama Dönemi’nin en tembel milletvekilleri de AKP’liler oldu. Son 4 yıl içinde AKP’li milletvekilleri sadece 16 soru önergesi verdi. CHP’li vekiller 41 bin 925 önergeyle ilk sırada yer alırken ikinci 16 bin 141’le HDP’liler, üçüncü ise 5 bin 607’yle İYİ Partili vekiller oldu.

akp-de-tembel-bakanlari-da-1071540-1.

Yanıtı BirGün’e değerlendiren CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Bakanlıkların cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verilen 69 bin soru önergesinin yüzde 88’i süresi içerisinde cevaplandırılmamış, verilen soru önergelerinin sadece yüzde 12’si süresi içerisinde cevaplandırılmıştır. Verilen soru önergelerinin yüzde 32’si de ilgili bakan tarafından cevaplandırılmadığı için cevaplanmayan kağıtlarda yayınlanmıştır. Bu tablo AKP iktidarının TBMM iradesine saygı gösterilmediğinin en net kanıtıdır” dedi.

Tutdere şunları ifade etti: “Verilen istatistiki veriler ışığında da görülüyor ki atanmış bakanlar seçilmiş olan milletvekillerinin vermiş olduğu soru önergelerini cevaplamadığı veya süresi içerisinde cevaplandırmadığı için TBMM denetleme görevini yerine tam olarak getiremiyor. Tek adam rejimi TBMM’nin temel dinamiklerinde büyük yaralar açmış, denetim mekanizmasını adeta yok etmiştir. Ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi olarak verdiğimiz 3 bin 9 adet kanun teklifimiz ilgili komisyonlarda bekletilmekte gündeme dahi alınmamaktadır. İşçilerimizi, memurlarımızı, esnafımızı, köylülerimizi, çiftçimizi, öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi, kısacası 84 milyon yurttaşımızı yakından ilgilendiren ve hayatını kolaylaştıracak olan binlerce kanun teklifimiz gündeme dahi alınmamıştır. Kanun tekliflerimiz Cumhur İttifakı tarafından gündeme alınmamaktadır.”