Diyanet-Sen, Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde kadrolu olduklarını ve toplu sözleşme hakkı elde ettiklerini belirtti. Sendika, 13 yılı “Din görevlilerinin altın çağı” olarak niteledi

AKP, Diyanet İşleri’ne  ‘altın çağı’nı yaşatıyor

ÇAĞLAR BALLIKTAŞ

AKP döneminde kadrolu personel sayısı her yıl artan, bütçeden her yıl büyük paylar alan Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarının üyesi olduğu Memur-Sen’e bağlı Diyanet-Sen, “altın çağı yaşadıklarını” söyledi.

2004 öncesi ‘baskıcı’ dönem

1998 yılından 2004 yılına kadar hak kazanımları elde edemediğini belirten Diyanet-Sen, 2004’de Diyanet ve Vakıf Hizmetleri kolunda yetkilendirilmeleriyle birlikte birçok ayrıcalık kazandıklarını kaydetti. 2004 öncesi dönemi “baskıcı” olarak nitelendiren Diyanet-Sen, “Yetkiyle birlikte öyle güzel gelişmelere ve kazanımlara imza attık ki, gerçekten öncesiyle karşılaştırdığımızda ‘Diyanet-Sen’in yetkili olduğu dönem din görevlilerinin altın çağı olmuştur’ sözünün anlamı çok daha güzel ortaya çıkıyor” açıklamasını yaptı.

2004 yılında AKP’nin çalışmalarını hızlandırdığı ifade edilen açıklamada aynı yıl içerisinde Diyanet-Sen’in 29 bin 502 örgütlü üyesi olmasına rağmen, 12 bin vekil imamın kadroya geçirildiği ve böylelikle toplamda 45 bin kişinin kadrolu olduğu ifade edildi.

Kadro Erdoğan’dan

Sonraki yıllarda da sözleşmeli Diyanet personelinin kadrolu hale getirildiğini bildiren Diyanet-Sen, kadro taleplerinin bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından karşılandığını vurguladı. Memur-Sen’in 4’üncü Olağan Genel Kurulu’na katılan Erdoğan’ın 4/B’li personelin kadroya geçirilmesi konusunda söz vermesinin ardından bu pozisyonda çalışan 192 bin sözleşmeli personelin kadroya alınmasına ilişkin kararnameyi imzaladığı belirtildi.

Diyanet-Sen, elde ettikleri ayrıcalıkların hukuk alanında da devam ettiğini ifade ederken, Türk Ceza Kanunu’nun “din hizmetlerinin kötüye kullanılmasına” verilecek cezaları düzenleyen 219’uncu maddesi ‘hafifletilerek’ din görevlilerinin cezalandırılmasının da önlendiğini açıkladı.

Eğitimde katsayı kaldırıldı

Eğitim alanında da ayrıcalıklı pozisyona geldiklerini aktaran Diyanet-Sen, eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile görüşülerek katsayı engelinin ve İlahiyat Ön lisans programından mezun olanların diplomasındaki “Diyanet İşleri Başkanlığı ve din hizmetleri sınıfında çalışanlar için geçerlidir” ibaresinin kaldırıldığını vurguladı.

Referanduma ve toplu sözleşmeye ‘Evet’

2010 Referandumu’nda “Evet” dedikleri için toplu görüşmelerin toplu sözleşmelere dönüştürüldüğünü kaydeden Diyanet-Sen, “Toplu sözleşmeye de toplumsal sözleşmeye de evet” sloganıyla yürütülen kampanya sonucunda haklarının hükümet tarafından verildiği belirtildi.

4 kat mesai ücreti

AKP’nin 2004’den başlayarak 13 yıllık dönemde din personeline yaptığı ayrıcalıklardan bazıları ise şu şekilde sıralandı:

»Din görevlilerine dini bayramlarda mesai ücreti verilmeye başlandı. 4 kat mesai ücreti ödenmeye başlandı.

»Bütün din personellerini maaşlarına yüzde 19 zam yapıldı.

»Emekli olan din görevlilerinin maaşlarında artış yaşandı.

»4/C’li din personelinin maaşlarına yüzde 50 oranında zam yapıldı.