Emniyet, Gülen cemaatinin silahlı bir yapılanma olup olmadığının araştırılmasını istedi. Cemaatin tuttuğu arşivlerin yerlerinin ‘acil’ olarak tespit edilmesi ve baskın yapılması da istendi

AKP düğmeye bastı
ELÇİN YILDIRAL - e.yildiral@gmail.com - @elcinyildiral
 
Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı tarafından 30 ilin emniyet müdürlüğüne gönderilen talimat yazısında Fethullah Gülen cemaatinin silahlı bir yapılanmasının olup olmadığının araştırılması talep edildi. Talimatta cemaatin tuttuğu iddia edilen arşivlerin yerlerinin ‘acil’ olarak tespit edilmesi, baskın yapılması ve delil elde edilmesi isteniyor. Yazıda ayrıca eski emniyet müdürlerinden Hanefi Avcı’nın mağdur sıfatıyla ifadesinin dinlenmesi, gazeteci Ahmet Şık’ın ‘İmamın Ordusu’ adlı kitabının temin edilmesi ve gönderilmesi gibi talepler de yer alıyor.

Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Turgut Aslan imzasıyla gönderilen “gizli” ibareli talimat yazısında Gülen ve cemaatiyle ilgili çarpıcı talepler sıralandı. Gülen cemaatinin elinde silahlı bir güç bulunup bulunmadığının araştırılmasının istendiği yazıda “Ordu, jandarma, MİT ve emniyet birimleri içerisindeki cemaate bağlı/üye olanların silahlı bir eyleme kalkışmaları halinde hükümeti yıkabilecek veya anayasayı ortadan kaldıracak güçlerinin olup olmadığının belirlenmesi…” talep edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında, talep edilen tüm bilgi ve belgelerin en kısa sürede Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesi istendi.

SON 10 YIL ARAŞTIRILSIN
Talimat yazısında son 10 yılın önemli olaylarının araştırılması da talep edilirken, “Cemaat üyelerinin rolleri bulunduğu iddia edilen Aziz Santoro cinayeti, Hrant Dink’in öldürülmesi, Danıştay saldırısı, Zirve Kitabevi Katliamı, Necip Hablemitoğlu ve Üzeyir Garih’in öldürülmesi gibi olaylar ile irtibatlarının araştırılması…” istendi.

Talimat yazısında dikkat çeken bir diğer nokta ise cemaatin arşivleri ile ilgili talimat. Talimatta “Öncelikle istihbarat birimleriyle irtibat kurulup cemaatin tuttuğu arşivlerin bulunduğu yerlerin tespit edilerek acil olarak aramalar yapılması ve elde edilecek delillerin değerlendirilmeye tabi tutulması” ifadeleriyle cemaatin arşivlerinin tespiti isteniyor. Talimat yazısında ayrıca cemaat üyelerinin kimliklerinin tespit edilmesi, adreslerinin de belirlenmesi isteniyor.

TÜM İMAMLARI BULUN
Talimat yazısında cemaate sızanların da bulunulması ve çalışma sisteminin de belirlenmesi istendi. Yazıda, Gülen cemaatinin İlçeler, İller, Ülke geneli ve yabancı ülkeler olmak üzere ayrı ayrı araştırılıp tespit edilmesi, imamların hangi devlet idaresi veya kurumunda sorumlu olduklarının tespit edilmesi gibi taleplerin araştırılması istendi. Talimatta, Gülen cemaatinin kullandığı internet siteleri, basın yayın organları, gazeteler, haber ajansları, TV ve radyoların yerel ve ülke çağındaki dağılımının araştırılıp tespiti de isteniyor.

DERSANELERDE KALANLARI BULUN
Talimat yazısında Gülen cemaatine bağlı şirket, vakıf, okul, dernek, yurt ve benzeri kuruluşlarda toplam çalışan kişi sayısının yıllara göre çıkarılması talep edildi. Ayrıca cemaatin dersane, yurt, ev ve okullarında kalan öğrenci sayısının tespiti de isteniyor. İlgili talepte Gülen cemaatinin her türlü ticari, eğitim, sosyal etkinlik, basın yayın ve matbaa işlemleri, internet yayıncılığı gibi faaliyetlerinin araştırılması talep ediliyor.

Soruşturma kapsamında il emniyet müdürlüklerine gönderilen talimatta, eski emniyet müdürü Hanefi Avcı’nın yanı sıra emniyet müdürleri Emin Aslan, Celal Uzunkaya, Faruk Ünsal ve Orhan Özdemir’in de mağdur sıfatıyla ifadelerinin alınması istendi.

O KİTAPLARI DA DOSYAYA KOYUN
Ahmet Şık’ın İmamın Ordusu, Henafi Avcı’nın Haliçte Yaşayan Simonlar kitaplarının da temin edilip gönderilmesinin istendiği yazıda ayrıca “İşçi Partisi’nden Metin isimli kişinin kitabı, İlker Başbuğ’un kitabı…” notu düşülüyor. Talimatta, hiçbir idareyle açık bilgi paylaşımı yapılmaması, kamuoyuna hiçbir bilgin verilmemesi de isteniyor.

30 İLİN EMNİYETİNE GÖNDERİLDİ
Talimat yazısının gönderildiği iller ise şunlar: Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van emniyet müdürlükleri.