Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamuda mülakatı kaldıracağız” vaadiyle yine hayal sattı. Sınavda 90 ve üzeri puan alan adaylar mülakatta elenirken Personel Daire Başkanı’nın eşinin şube müdürü yapıldığı iddia edildi.

AKP, gençlere hayal satıyor

Mustafa BİLDİRCİN

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesinde mülakat kaldırılacak vaadine rağmen bu yönde mağduriyetler devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Ekim 2022’de düzenlediği görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı da büyük mağduriyetlere kapı araladı. TBMM gündemine de taşınan mağduriyetler, “Bu kadarı da olmaz” dedirtti. CHP Milletvekili Murat Emir’in iddialarına göre, bakanlığın 21 Ekim 2022’de açtığı yazılı sınavın mülakat aşaması 30 Ocak 2023- 3 Şubat 2023 tarihleri arasında yapıldı. 15 gün içerisinde açıklanması gereken sınav sonuçları, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 31 Mart'ta açıklanabildi. Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte yazılı sınavda 90 ve üzeri puan alan çok sayıda adat, mülakatla elendiğini gördü. CHP’li Murat Emir, adayların yaşadığı mağduriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle sunduğu yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

HÜLLE İLE MÜDÜRLÜK

Önergedeki en çarpıcı detay ise Personel Daire Başkanı Necip Gülmüş’ün Sağlık Bakanlığı’nda ebe olan eşi Gülşen Gülmüş’e yönelik iddia oldu. Gülşen Gülmüş’ün herhangi bir sınava girmemesine karşın önce Çalışma Bakanlığına bağlı SGK’de müdür yapıldığı, ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğünde personel şube müdürlüğüne getirildiği öne sürüldü. Gülşen Gümüş’ün daire başkanlığı için onay yazısı geldiği, kurum içindeki tepkiler üzerine bu yazının henüz kendisine tebliğ edilmediği ancak bakanlıkta bir odada görevine başladığı da iddialar arasında yer aldı.

HAK YENİYOR

Yaşananlara tepki gösteren Murat Emir, şunları söyledi: “Tüm bu iddiaları değerlendirdiğimizde öncelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce vermiş olduğu, ‘Kamuda mülakatı kaldıracağız’ vaadini hatırlatmak gerekmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuda işe girmeye aday milyonlarca vatandaşımıza bir söz vermiş ancak bu sözün yerine getirilmesine yönelik halen bir adım atılmamıştır. Bunun da ötesinde, liyakatsiz atamalara bir dayanak olan bu söz konusu adaletsiz işe alım yöntemi ile kamuda kişi kayırma usulü maalesef devam etmekte ve binlerce gencimizin hakkı yenmektedir.”

ÜNİVERSİTELİLER MESLEK KURSLARINA YÖNELİYOR

Mesleki eğitim kurslarından yararlanan kursiyerlerin öğrenim durumlarına göre dağılımı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Her üniversite bitiren iş bulacak diye bir şey yok” sözlerini anımsatıyor. Buna göre, 2022 yılında iş bulmak amacıyla mesleki eğitim kurslarına başvuranların yüzde 25’ini üniversite mezunları oluşturuyor.