AKP Ankara Milletvekili Orhan Yeğin, Meclis'e sunduğu torba kanun teklifinin 46'ncı maddesinde 'otoyol ve köprülerde geçiş ücretini ödememe veya güvenliğin ihlali' başlıklı maddede değişikliğe gidildiğini açıkladı. Yeğin, otoyollarda geçiş ücretinin 15 günden sonra ve 45 günden önce ödenmesi durumunda ücretin 1 katı kadar para cezası uygulanması, sonraya kalması durumunda ise 4 katı para cezası uygulanmasına yönelik bir düzenleme olduğunu bildirdi.

AKP'li Orhan Yeğin Meclis'e sundu: Paralı yollardaki cezalara katlamalı tarife geliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ek gösterge ile öğrenci affı düzenlemesini içeren, en düşük emekli aylığının 3 bin 500 liraya çıkarılmasını öngören torba kanun teklifi görüşmeleri devam ediyor.

Görüşmelerde AKP Ankara Milletvekili Orhan Yeğin, kanun teklifinin 46'ncı maddesinde 'otoyol ve köprülerde geçiş ücretini ödememe veya güvenliğin ihlali' başlıklı maddede değişikliğe gidildiğini açıkladı. Yeğin, hem devletin hem de işletme hakkı verilen veya devredilen şirketlerin işletmiş olduğu otoyollarda, geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yapan araç sahiplerine, geçiş ücretini 15 günden sonra ve 45 günden önce ödemesi durumunda ücretin 1 katı kadar para cezası uygulanması, sonraya kalması durumunda 4 katı tutarında para cezası uygulanmasına yönelik bir düzenleme olduğunu kaydetti.

'CEZALAR FİRMANIN KASASINA'

CHP Konya Milletvekili Abdullatif Şener, teklif maddesine tepki göstererek söz konusu düzenlemenin detaylarını şu ifadelerle paylaştı:

"Yeni düzenleme: Paralı yollar ve köprülerden ödemeden geçenler, ödemeyi 16 gün geciktirirse aslı ve bir kat ceza ile, 46 gün geciktirirse aslı ve dört kat ceza ile ödeyecek. İşletici firma takibe giderse avukat ve tahsil masrafları da üzerine binecek. Cezalar firmanın kasasına...

Üstelik bu cezalar, tebligat yapılsın yapılmasın uygulanacak. Komisyondan bugün geçen torba yasaya göre, geçiş bedelleri gibi cezalar da devletin kasasına değil işletici firmanın kasasına girecek. Bu düzenleme vatandaşları korumak içinmiş, çünkü şimdiye kadar cezalar on katmış. Navigasyonların sürücüleri sürekli daha uzak olan paralı geçişlere yönlendirmesi, geçişlerde yaşanan HGS sorunları da hesaba katılırsa, bir büyük yasal soygun düzeni kurulduğu açıktır. Bu yollar ve köprülerin gizli ortakları kimler be kardeşim? Kamu gücü vatandaşı birilerine soydurmak için kullanılır mı be kardeşim?"

Şener, navigasyonların vatandaşları bilerek paralı yol ve köprülere yönlendirdiği iddiasına ilişkin olarak ise "Doğrudan doğruya ödeme garantili muteber firmalara vatandaşı soydurmak istiyorsunuz. Bir kere, navigasyonlar yanlış gösteriyor sürekli, sürekli paralı yola sürüyor. Ondan da haberiniz var mı? Kim ayarlıyor bunları? Daha kısa devlet yolu olduğu halde daha uzun paralı yola sürüyor. Zaten oradan zorla geçiriyorsunuz vatandaşı yanıltarak, arkasından da 10 katmış, 4 katmış, 1 katmış; bunu marifet diye, vatandaşın hakkını koruma diye anlatıyorsunuz. Böyle bir şey olmaz. Dünya kadar şikayet alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Başkanı Cevdet Yılmaz, muhalefet milletvekillerinin navigasyonların sürücüleri bilerek paralı otoyol ve köprülere yönlendirdiği iddiası üzerine, "Bu teknik olarak incelenmesi gereken bir konu. Oradaki algoritmalar istenebilir; nedir, nasıl oluyor bu işler" dedi.

HDP'Lİ PAYLAN: BUNA MÜDAHALE EDİN

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da İstanbul’da açtığı navigasyonun kendisini 3'üncü köprüye yönlendirdiğini söyleyerek, "Bu bir soygundur. Buna lütfen müdahale edin. Bu navigasyon şirketlerini özel şirketler satın alabiliyorsa devlet de gidip oraya müdahale edebilir. Bunların temsilcileri yok mu? Buradan yasa çıkarmadınız mı? Google mıdır nedir, onlara yasa çıkarmadınız mı? Yazıyı yazın; bu neden böyle oluyor, hesabını sorun. Yapay zekaya para veriyor çünkü o şirket. Google’a para veriyor. Google da senin önüne o malı çıkarıyor. Burada da aynı şekilde, Google'a kesin para veriyorlar, Google size o yolu çıkartıyor" diye konuştu.

'İNCELENMESİ GEREKEN BİR KONU'

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AKP'li Cevdet Yılmaz, navigasyonların yönlendirdiği yollarla ilgili konunun teknik olarak incelenmesi gerektiğini söyleyerek "Bu teknik olarak incelenmesi gereken bir konu. Oradaki algoritmalar istenebilir; nedir, nasıl oluyor bu işler. Ama 'Hiç yönlendirmesin' diye de söyleyemezsiniz yani. Oraya gitmek isteyeni de yönlendirecek" ifadelerini kullandı.

(DHA)