Başbakan Erdoğan’ın kabine değişikliği, “AKP aslına döndü” yorumlarına neden oldu. AKP’nin merkez sağ parti olma...  

Başbakan Erdoğan’ın kabine değişikliği, “AKP aslına döndü” yorumlarına neden oldu. AKP’nin merkez sağ parti olma iddiası bu kabine ile sonlandırılmış oldu

ALİ DİBOLU CEMAAT       
Hükümette Ertuğrul Günay, Egemen Bağış, Nimet Çubukçu gibi birkaç istisna dışında Milli Görüş dışından gelen kimse kalmadı. Erdoğan’ın değişikliğinde garanti oy depoları olan cemaat ve tarikatlar etkili oldu. Mehmet Şimşek’in yerine Ali Babacan’ın gelmesi, Nazım Ekren’in tasfiyesi bile iş âleminden çok cemaatin talebiyle oldu. Hatay’da ortaya çıkan ve yolsuzluklar tarihine altın harflerle yazılan Ali Dibo’nun mucidi Adalet Bakanlığı gibi çok önemli bir göreve gelmesi de bu çerçevede değerlendiriliyor.

GÜL YENİ HÜKÜMETTE ETKİLİ        
Erdoğan son seçimlerde biraz da Genelkurmay korkusuyla “merkeze yaklaşma” adına AKP’den  Milli Görüş kökenli pek çok adayı  listeden elemişti. Bu tasfiye yüzde 46.7’lik  bir başarı getirdiği için parti içinde yeterince tepki çekmemişti. Son seçimlerdeki Saadet Partisi’nin başarısı Milli Görüş’ün dönüşünde etkili oldu.  Bölgelerinde seçim kaybedenlerin gittiğini söylemek ise,  Manisa’yı MHP’ye kaptıran Bülent Arınç’ın kabineye çok güçlü gelmesi nedeniyle mümkün değil. Yeni kabinede Gül’ün etkili olduğu konuşuluyor.

Erdoğan yeni kabinesinde Sadullah Ergin, Bülent Arınç, Nihat Ergün ve Ömer Dinçer gibi, Refah ve Fazilet kökenli isimlere de yer vererek önceki kabinelerde geri planda kalan Milli Görüş'ü bir kez daha öne çıkardı. AKP'nin 'açılım'ını seçim sonuçlarında yaşanan düşüşe yorumlayan siyasiler, AKP'nin  Milli Görüş gömleğini yeniden giydirmek istediğini söylüyor.
Başbakan Erdoğan, yeni kabineyi açıkladı. 8 bakan kabine dışında kalırken, 9 yeni isim de kabineye girdi. Bakan olan Bülent Arınç, Cemil Çiçek’le birlikte Başbakan Yardımcısı oldu. Nazım Ekren kabine dışına çıkarılırken; Ahmet Davutoğlu Dışişleri Bakanı, Sadullah Ergin Adalet Bakanı, Ömer Dinçer ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na getirildi. Kabinedeki isimler, tartışmaları da beraberinde getirdi. Siyasetçiler, AKP'nin Milli Görüş gömleğini yeniden giydirmek istediğini söyülüyor.

TAŞ: MİLLİYETÇİ, MUHAFAZAKÂR BİR ÇİZGİ
Yapılan revizyonu BirGün’e değerlendiren ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş: “AKP’nin yeni hükümeti de milliyetçi, muhafazakar bir çizgidedir ve Milli Görüş geleneğini korumaktadır. Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı oluşu, ABD’nin Türkiye’ye biçtiği rolün devam edeceğinin göstergesidir'' dedi.

KAPLAN: SEÇİM SONUÇLARI ETKİLİ
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan,''Hükümet değişikliğinde seçim sonuçlarının etkisinin olduğu görülüyor. AKP bu değişiklikle daha muhafazakar ve daha sağda bir parti olma gayreti içindedir. Partideki Milli Görüşçülerin öne çıkarıldığı anlaşılmaktadır'' diye konuşu.

TÜZEL: DEĞİŞİKLİK İNİŞİN ÖNÜNE GEÇEMEZ
EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel de, ''AKP uyguladığı  politikalar ile halkın güvenini kaybetti ve bu nedenle inişe geçti. Yapılan Hükümet değişikliğinin bu inişi engelleyeceğini sanmıyorum. Bakanların değişmesiyle Hükümet politikası değişmez. Örneğin, Milli Eğitim Bakanlığına Hüseyin Çelik yerine Nimet Çubukçu’nun atanması milli eğitim politikasında bir değişikliğe yol açmayacaktır. Diğer bakanlar için de aynı şeyi söylemek mümkün'' dedi.

YÜLEK: AKP MİLLİ GÖRÜŞ’E DÖNMEK İSTİYOR
Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek, “Saadet Partisi'nin  yükselişinden korkan AKP galiba yeniden Milli Görüş anlayışına dönmek, çoktandır çıkardığı Milli Görüş gömleğini yeniden giymek istiyor” dedi. Bir hükümette bir bakanın 5 yıldan fazla görev yapmaması gerektiğini, bu açıdan revizyonun yararlı olacağına inandığını ifade eden Yülek, partilerinin yoluna aynı kararlılıkla devam edeceğini söyledi.

BAYKAL: MİLLİ GÖRÜŞ İZLERİ EGEMEN
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise hükümetteki revizyonda Milli Görüş izlerinin egemen olduğunu söyledi. Baykal, “AKP, kendi Milli Görüşçü, rejime inançla ideolojik olarak karşı çıkan bir ekibi sahiplenme, Bakanlar Kurulu’na taşıma, parti vitrinine koyma ihtiyacını hissetmiştir. AKP kendi gerçek kimliğiyle biraz daha belirgin bir şekilde ortadadır” dedi.
***
Kimler Milli Görüşçü?
Bilindiği gibi, son yerel seçimde SP büyük bir atılım yaparak oyunu yüzde 2.5’ten yüzde 5.2’ye, 13 olan belediye başkanı sayısını da  24’e yükseltmişti. Şanlıurfa’da seçime bağımsız aday olarak giren Ahmet Eşref Fakıbaba'da  başkan seçilmesinin ardından SP saflarına katılmıştı. Seçim sonrasında yapılan araştırmalar, AKP’den FP’ye ciddi bir oy kaymasının olduğunu ortaya koymuştu. AKP’nin ABD yandaşı politikası, hakkındaki yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları, statüko ile özdeşleyen tutumu, yoksulluğun önlenmesi ve gelir dağılımı adaletsizliğin giderilmesi konusunda önlem alamayışı ve türbanla ilgili yaklaşımı kendisine oy veren Milli Görüş tabanında hayal kırıklığı yaratmıştı.

ERBAKAN’I CEZAEVİNDEN KURTARDILAR
Bülent Arınç, türban tartışmaları sırasında kamusal alan açıklamaları yapmış, laikliğin yeniden tanımlanmasını istemiş, “Devlet, dini inançların yaşanmasını teminat altına alması gerekirken, tam tersine kamusal alanda bazı inançların yaşam hakkını, ifade hürriyetini kısıtlamaktadır” demişti. Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçimi arifesinde ise, “Meclisin sivil, dindar, demokrat bir cumhurbaşkanı seçeceğini” söylemişti. Arınç, 24 Aralık 1995'te yapılan milletvekili genel seçimlerinde ise  Refah Partisi'nden Manisa Milletvekilğine seçilmişti.
Adalet Bakanlığı’na getirilen AKP Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, Anayasa ve ceza yasaları değişiklik sürecinde çalışmaları yapan komisyonlarda yer alarak politika belirleyen isimler arasında yer aldı. TCK’nin değiştirilerek kapatılan RP’nin lideri Necmettin Erbakan’nın cezaevinden kurtaran formülün mimarlarından biriydi. Adı, Hatay’daki ‘Ali Dibo’ olarak anılan yolsuzluk iddialarına karıştı. Başbakan Erdoğan da mahkemelerce aklanan Ergün’e sahip çıktı.

LAİKLİK YERİNE İSLAMLA BÜTÜNLEŞMEK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev alan Ömer Dinçer, bir makalesinde, “Türkiye’de Cumhuriyet ilkesinin yerini katılımcı bir yönetime devretmesi gerektiği ve Laiklik ilkesinin yerinin İslam’la bütünleşmesinin gerekli olduğu kanaatini taşıyorum” demişti.
Dışişleri Bakanı olan Ahmet Davutoğlu da muhafazakar görüşleri ve Ortadoğu ülkelerinin liderlerine yakınlığı ile tanınıyor. 2006’da Hamas temsilcilerinin Türkiye’ye davet edilmesinde Davutoğlu’nun etkisi olduğu belirtilmişti.Sanayi ve Ticaret Bakanı olan Nihat Ergün’ün de “Milli Görüş” geleneğinden gelen isimler olduğu ifade ediliyor.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de kapatılan FP’den Derince Belediye Başkanlığı yapmıştı.

ZEHRA ŞAHİNDOKUYUCU ANKARA