Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzlaşı ile yeni Anayasa vaadi, ilk olarak 2013 yılında TBMM’de kurulan komisyon aracılığı ile denendi. O dönem, CHP, MHP ve HDP’li milletvekillerinin eksiksiz katıldığı komisyon toplantılarına AKP üç kez üst üste katılmadı, komisyon feshedildi.

‘AKP oyalamayı seviyor’

Hüseyin Şimşek

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni Anayasa’ya ilişkin çıkışı, partiler arası diyaloğun bu yönde seyretmesi ve TBMM çatısı altında yeni bir komisyon kurulması ihtimallerini beraberinde getirdi. 2013 yılındaki TBMM Anayasa Uzlaşı Komisyonu’na benzer bir komisyonun kurulacağı iddia edilirken sonucunun da o dönemki komisyondan farklı olmayacağı düşünülüyor.

2013’te TBMM çatısı altında kurulan Anayasa Uzlaşı Komisyonu, AKP, CHP, HDP ve MHP’li milletvekillerinin katılımıyla oluşturuldu.

Komisyonda yeni Anayasa çalışmalarında önemli bir aşama kaydedildi ve temel hak ve özgürlükler bölümünde 35, yasama ve yargı bölümlerinde 5’er, başlangıç ve genel hükümler bölümünde iki, idare ve kamu hizmetleri bölümünde ise bir maddede uzlaşma sağlandı. Ancak daha sonra bu komisyona ihtiyacının kalmadığını fark eden iktidar partisi, üç kez üst üste toplantıya katılmayınca, komisyon da yapılan çalışmalar da hükmünü yitirdi.

Anayasa Uzlaşı Komisyonu’nun son toplantısında muhalefet partilerinden Atilla Kart, Rıza Türmen, Faruk Bal, Oktay Öztürk ve Bengi Yıldız’ın kaleme aldığı 25 Aralık 2013 tarihli tutanakta, “AKP, daha evvel 19 Kasım ve 25 Kasım 2013 tarihindeki toplantılara mazeret beyan etmeksizin katılmamıştır. Böylece AKP, üç toplantıya katılmayarak komisyondan çekilmiş ve komisyonun görevi sona ermiştir” ifadelerine yer verildi.